Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!.... ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


                 
       
                                                     



Υπογράφει
                                                                                   ο Γιώργος Καραχάλιος
                                                                            Δημοσιογράφος – Φιλόλογος




Μόλις δέκα μέρες πριν από τη χειμωνιάτικη λαϊκή ετυμηγορία και ενώ βαδίζουμε – μέσα από τα «ερείπια» της κρίσης – προς τις κάλπες, το πολιτικό σκηνικό και η πολιτική ατμόσφαιρα εξακολουθεί να οριοθετείται από διλήμματα (κατασκευασμένα ή μη), ακραία πόλωση, λεκτικά πυροτεχνήματα, εκβιασμούς, κινδυνολογία, ανέξοδες και εξωπραγματικές υποσχέσεις, μετεγγραφές βουλευτών ένθεν κακείθεν κ.ο.κ.
Ένα σκηνικό που επιπροσθέτως σκιαγραφεί και προδίδει το «στίγμα» του ήθους εκείνου, που επιμένει να κάνει λόγο για πολιτική αξιοπιστία και πολιτική συνέπεια.
Ενώ αντίθετα ελαχιστοποιεί… το ενδεχόμενο για διαπάλη ιδεών και προγραμμάτων.
Με την κοινωνία, ωστόσο, να είναι  «μουδιασμένη»  και  «αμήχανη»  και παράλληλα να δυσκολεύεται να ερμηνεύσει, να κατανοήσει και να «χωνέψει»  το νέο πολιτικό τοπίο που «ξεφύτρωσε» μπροστά της και απλώθηκε με ιδιαίτερα κεκτημένη ταχύτητα μέσα από ατραπούς και δύσβατα μονοπάτια.
Φυσικά, η πολιτική δεν είναι ίσος δρόμος !..
Όπως έχει αποδείξει η πολιτική ιστορία, ο δρόμος αυτός έχει «γωνίες», έχει «στροφές» έχει εμπόδια, κωλύματα και ανηφοριές και κάποτε – πότε έχει και οβιδιακές μεταμορφώσεις, πιρουέτες και κωλοτούμπες.
Από κεί και πέρα όμως το να «έρπει» κάποιος πολιτικός σε επικίνδυνες ακροβασίες, «μαγικές συνταγές» και αβάσιμες απαντήσεις, τότε αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός σηματοδοτεί  τουλάχιστον «αλλοπρόσαλλες και συγκεχυμένες προτάσεις !..»





Παράδειγμα τελευταίο : Η χθεσινή δήλωση της υποψήφιας βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ  Ραχήλ Μακρή που προκάλεσε αίσθηση στο Πανελλήνιο :
Στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακόψει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας, η κ. Μακρή υποστήριξε :
«Θα κόψουμε μόνοι μας 100 δις ευρώ»
 Μια δήλωση – σοκ της «επαναστάτριας» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τα … «Ραχηλιάρικα» που έκανε τη Νέα Δημοκρατία να διερωτάται :
«Γιατί δεν … κόβουν»  300 δις για να μηδενίσουν το χρέος ;»
Κι’ από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγκάζεται να τραβάει το «αυτί» της Ραχήλ για όσα αυτοσχεδίασε…
Άλλωστε, το τελευταίο καιρό, δεν είναι λίγα τα «κρούσματα» αυτά, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποπίπτουν συνεχώς σε αντιφάσεις, όπως για τους φόρους, τη ρευστότητα, τον ΕΝΦΙΑ, το περιουσιολόγιο, την επιστροφή των 9.500 απολυθέντων με το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο κ.ο.κ.
* * * * *
Οι δέκα μέρες εξάλλου που απόμειναν για τις εκλογές, απαιτούν:
Εγρήγορση, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ευθύνη, ελπίδα, εμπιστοσύνη…
Και όχι ανευθυνότητα, προχειρότητα, απελπισία και δυσπιστία…
Και πάνω απ’ όλα, ας σταματήσει το πολιτικό προσωπικό όλων των κομμάτων να….. «αντιγράφει» τη στιχουργό και ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου με το                                         «Ζήτα μου ό, τι θες κι εγώ μ’ αγάπη θα στο δώσω…»
Γιατί τότε, και οι ψηφοφόροι θα αναγκασθούν να τους απαντήσουν με τους στίχους του Σταμάτη Σπανουδάκη:




«…πια δεν αντέχω αρχηγούς και λόγια μπερδεμένα
ας κάνουνε κυβέρνηση χωρίς εμένα
κι ας κυβερνήσουν το λαό εάν υπάρχει ακόμα
κι αν δεν τον καταβρόχθισαν κι αυτόν σε κάποιο κόμμα
κι ας λένε τις σοφίες τους μεσ’  τη Βουλή και έξω
αυτό το ανέκδοτο παιδιά άλλο δε θα τ’ αντέξω…»







Έστω στο παρά πέντε και πριν οι ψηφοφόροι μπουν στο παραβάν των εκλογικών τμημάτων, το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να σταθεί στο «ύψος των περιστάσεων» και να… αποκηρύξει δηλώσεις, υποσχέσεις, άθλια υπονοούμενα και συμπεριφορές που απάδουν του σύγχρονου πολιτικού ήθους.
Άλλωστε, η σύνθεση της τελευταίας Βουλής θα τολμούσαμε να πούμε πως ήταν η «χειρότερη»  της ιστορίας του Κοινοβουλίου μετά τη Μεταπολίτευση.
Και τούτο, καθώς δεν ήταν λίγοι οι εθνοπατέρες που κατά τακτά χρονικά διαστήματα «κατέβασαν» το πολιτικό επίπεδο σε πολύ χαμηλό σημείο.
* * * * *
Ήδη, εν όψει των επικείμενων εκλογών, τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει και ανακοινώσει τα κατά τόπους ψηφοδέλτια των Σχηματισμών τους.
Δε θα σταθούμε στην αξιολόγηση  των υποψηφίων …
Θα σταθούμε , ωστόσο, στην ακόλουθη επισήμανση :
Εναπόκειται πλέον στους ψηφοφόρους – ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα ψηφίσουν – τουλάχιστον να επιλέξουν τους άριστους και όχι τους … αρεστούς και τους πολιτικάντηδες.
Άλλωστε,  ο βρετανός συγγραφέας Άρθουρ Κλάρκ έλεγε :
«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές …  Ένας πολιτικός,  τις επόμενες γενιές»
Και κάτι ακόμα:
«Η μεγαλύτερη ανθρώπινη πλάνη είναι η απογοήτευση!..»



  










Δεν υπάρχουν σχόλια: