Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

"ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ"


"ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ"








Υπογράφει
ο Γιώργος Καραχάλιος
Δημοσιογράφος- Φιλόλογος





Με ιδιαίτερη ανακούφιση οι Ελληνες πολίτες είδαν προχθές στους τηλεοπτικούς δέκτες τους την εικόνα να κάθονται ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα κοινό τραπέζι, στην Ηρώδου του Αττικού, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διαβουλεύονται για το "τι μέλει γενέσθαι" για την κατάσταση της χώρας!...
Γεγονός, που ασφαλώς έπρεπε να το δούμε εδώ και καιρό. Ακόμα και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από το καλοκαίρι του 2014...Και ίσως και νωρίτερα.
Άλλωστε, την αναγκαιότητα μιας- έστω στοιχειώδους- συνεννόησης, μιας - έστω ελάχιστης συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων και των ηγεσιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης είχαμε επισημάνει κι εμείς κατ΄επανάληψη. Με παρεμβάσεις και σχόλιά μας από αυτή εδώ την ιστοσελίδα. Και μάλιστα από τις 10 Ιουλίου 2014 και επανερχόμενοι στις 23 Οκτωβρίου 2014!...
Η Πολιτειακή και πολιτική Ηγεσία της χώρας γνωρίζει πολύ καλά- και μάλιστα καλύτερα από τον Ελληνικό λαό- πως στο πρόσφατο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 συγκρούστηκαν δυο διαφορετικές απόψεις. Συγκρούστηκαν, ωστόσο, "μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη..."
Εξάλλου, η ομόφωνη απόφαση- δέσμευση των πολιτικών αρχηγών την προχθεσινή Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν :
"ΟΧΙ στη ρήξη- ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στην Ευρωζώνη και ΝΑΙ στο Ευρώ"
Και ταυτόχρονα ομόφωνη ήταν και η απόφαση- δέσμευση για το μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, προκειμένου η χώρα να μην εξέλθει από την Ευρώπη.
Η Πολιτειακή και πολιτική Ηγεσία της χώρας μας, (και ιδιαίτερα ύστερα από τις χθεσινοβραδινές δραματικές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής), αντιλαμβάνονται πολύ καλα΄- και μάλιστα καλύτερα από τον Ελληνικό λαό- πως οι στιγμές είναι κρίσιμες...Πολύ κρίσιμες...Οι κρισιμότερες μετά την Μεταπολίτευση...Το αδιέξοδο, η αδιέξοδη πορεία είναι όχι μόνο ορατή, αλλά ίσως και μη αντιμετωπίσιμη(...Το αντευχόμαστε).
Η ολοκληρωτική καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας και ο "θάνατος" της χώρας ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί..Είναι προ των πυλών!!!




------------------------



Δυστυχώς, η κρίση όχι μόνον δεν οριοθέτησε ένα πλαίσιο κριτικής και αυτογνωσίας για όλους μας, αλλά σηματοδότησε, κινητοποίησε και ενεργοποίησε έναν "ειδικό μηχανισμό" αποποίησης ευθύνης και εντοπισμού ενόχων.
Ωστόσο, δεν είναι η ώρα για τη διερεύνηση των αιτίων, των αφορμών, των λαθών, της τακτικής και της στρατηγικής που ακολουθήθηκε εδώ και πολλά χρόνια - από όλες τις πλευρές: τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Η ευθύνη, βέβαια, και τα λάθη καταμερίζονται σε όλους μας: Πολιτικούς και Πολίτες. Και, φυσικά, και στους "κακούς ξένους και δανειστές".
Παράλληλα, η ευθύνη δεν ανήκει κυρίως και μόνο σε αυτούς που με λάθη, παραλείψεις, ανορθόδοξες (και όχι μόνο) τακτικές και στρατηγικές "κυβέρνησαν" τους τελευταίους πέντε μήνες τη χώρα...Σίγουρα την έχουν. Και μάλιστα αποκλειστικά και στο ακέραιο. Εχουν το αποκλειστικό βάρος για όλα αυτά που έγιναν και δεν έγιναν. Αλλά...
Η κύρια ευθύνη ανήκει σε όλους αυτούς που τα πέντε τελευταία χρόνια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, καθώς δεν έλαβαν τα μέτρα και δεν έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Αλλά και στα δυο πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μας εδώ και σαράντα χρόνια!...
Ευθύνη, ωστόσο, έχουμε όλοι μας...Εχει και ο λαός το μετρικό του στο σύνολο των ευθυνών. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...Δεν μπορούμε, εν μέρει να αποποιούμαστε των ευθυνών μας για την κατάσταση της χώρας.
Δεν είναι, όμως, η ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Ούτε για "'άφεση αμαρτιών"..
Είναι η ώρα για ενότητα και όχι για διαίρεση!...Ενότητα στην Ελλάδα, Ενότητα στην Ευρώπη!...




---------------------------

"Οι καιροί ου μενετοί...", Το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα!... Είναι επιτακτική ανάγκη, η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, με ό τι αυτό θετικό συνεπάγεται για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της.
Ταυτόχρονα, οι Ελληνες πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν πώς γίνεται τις προάλλες, κα μάλιστα την ίδια μέρα, να βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και άλλοι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) και να μην έχουν - έστω- τη "διάθεση"  να πιούν έναν "καφέ" (και να προβληματιστούν όλοι μαζί για το "πού βρισκόμαστε" και το "πού πάμε"?

Και μάλιστα όταν την ίδια ώρα, η Ανγκελα Μέρκελ κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Γερμανίας και συζητούν για το πρόβλημα της Ελλάδας...Γιατί?
Γι ΄ αυτό, λοιπόν, και με όλο το σεβασμό που οριοθετεί τη θεσμική θέση και αξίωμα, αλλά και απορρέει από την προσωπικότητα του καθενός, θα πρέπει να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια να μην βγει η χώρα από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Και μάλιστα, όταν έχουν ..ανά χείρας ο καθένας τη δεσμευτική απόφαση που πήραν όλοι μαζί , την προχθεσινή Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο ένας να βοηθήσει τον άλλο. Ο ένας δίπλα στον άλλον...Ολοι μαζί!...

Για να πρυτανεύσει επιτέλους η ΛΟΓΙΚΗ! Και να σωθεί η χώρα!...Έστω και στο "παρά πέντε".
Η συναίνεση, η σωφροσύνη, η συνοχή και η συνέργεια είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Ήδη, οι πολιτικού αρχηγοί έκανα το "πρώτο βήμα"...
"Ας μη χύσουν την καρδάρα με το γάλα!..."
Ας παρέμβουν και ας εμποδίσουν όλους αυτούς τους..."θερμοκέφαλους" και "ακραίους" από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, που κατά κόρον φιλοξενούνται στα τηλεοπτικά κανάλια- και με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, "καλλιεργούν " διχαστικό κλίμα...


Το μόνο που δεν έχει ανάγκη, τούτες τις ώρες, ο ελληνικός λαός!...

Κατά τα άλλα...
"...Αντε, και ΚΑΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!..."
Βαρύ Μνημόνιο. Πολύ βαρύ...Ισως το βαρύτερο από όλα...
Έστω κι αν το ονομάσουν "Μνημόνιο- Γέφυρα"..."Γέφυρα των ...στεναγμών και των βασάνων", θα προσθέταμε εμείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: