Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ δεν είναι… «event» και « ροζ κορδελάκια»

                                                                                                        


            Υπογράφει
                                                                                                          ο Γιώργος Καραχάλιος
     Δημοσιογράφος – Φιλόλογος






Η προληπτική ιατρική είναι η πλέον κεντρική και στοχευμένη επιδίωξη όλων των μη κερδοσκοπικών Ενώσεων, Συλλόγων, Σωματείων, Ομοσπονδιών και Φορέων που δραστηριοποιούνται – εδώ και χρόνια – στον τομέα του κοινωνικού, ανθρωπιστικού και ιατρικού γίγνεσθαι.
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον ΚΑΡΚΙΝΟ: την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του!..
Πρόκειται για ένα στόχο, μια ειδική μέριμνα που αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, το επίκεντρο της αποστολής και της στοχευμένης επιδίωξης και δραστηριότητας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Ένα Σωματείο που ιδρύθηκε το 1958 από τους αξιόλογους επιστήμονες, με περισσή αφοσίωση και αγάπη για τον Άνθρωπο: τους αείμνηστους Αλέξανδρο Τζαζόπουλο και Γεώργιο Κατσαφάδο .
Το Γεώργιο Κατσαφάδο, τον οποίο παρότρυνε για τη δημιουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, στον Πειραιά και τον ώθησε ταυτόχρονα στην ίδρυση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (1957) ο αείμνηστος Γεώργιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μια εξέχουσα προσωπικότητα και μέγας ερευνητής και ευεργέτης της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα των Γυναικών (test pap).
Σήμερα, η μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας οριοθετείται  εκτός των άλλων και από τα Παραρτήματά της σ’ όλες τις πόλεις της Ελληνικής Επικράτειας, μαζί με το Εθελοντικό Σώμα, τα μέλη και τις ομάδες φίλων των κατά τόπους Παραρτημάτων.
*   *   *   *
Ένα απ’ αυτά εγκαινιάσθηκε, προχθές βράδυ, στη Ν. Ιωνία, στην Αθήνα
Ένα όραμα, ένα κάλεσμα και μια πρωτοβουλία που είχαν την έμπνευση να πάρουν «λειτουργοί της ζωής», ανεξάρτητα από την επαγγελματική της ιδιότητα, δραστηριότητα και καταξίωση της στην κοινωνία:
Ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παλιούρας, η Δέσποινα Θωμαϊδου, η Ελισσάβετ Γεωργιάδου, ο Παναγιώτης Βλασσάς, η Καλλιόπη Μπολώτη, η Μαρία Στασινοπούλου – Οικονομίδη, ο Νίκος Φραντζόλας, ο Βασίλειος Ραφτόπουλος, η Καλλιόπη Κοντογιάννη και η Κωνσταντίνα Θεοχάρη.
Ήταν άλλωστε όλοι εκεί… Πλήθος δημοτών της Ν. Ιωνίας, αλλά και πολλοί κάτοικοι από τη γύρω περιοχή. Μα πάνω απ’ όλους ήταν παρόντες «οι λίγοι που έχουν αποφασίσει να διακονούν τους πολλούς!...»
Με προεξάρχοντα, εμπνευσμένο καθοδηγητή και συμπαραστάτη, το νέο Ποιμενάρχη τους, το Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο.
Είχα την τιμή και τη χαρά να παρευρεθώ κι εγώ σ’ αυτό το ανθρωπιστικό αντάμωμα, σ’ αυτή την κοινωνική σύναξη αλληλεγγύης.  
Ανεβαίνοντας στο Βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό – μια σύντομη παρέμβαση είχα την ευκαιρία να αντικρύσω στα μάτια των εκατοντάδων παρευρισκόμενων τη… δίψα για ενημέρωση και για προσφορά, αλλά και τη βούλησή τους να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της ΖΩΗΣ που προσφέρουν σε όλους μας οι προληπτικές εξετάσεις που σήμερα πλέον δίνουν έγκυρα αποτελέσματα.
Άλλωστε, τα περισσότερα στη ζωή είναι τυχερά!..
Προηγουμένως,  ωστόσο, πρέπει να κάνουμε «όλα, όσα περνάνε από το χέρι μας»
Να καταλάβουμε τί έχει αξία και τί έχει νόημα…   Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα ασήμαντα από τα σημαντικά και να απολαμβάνουμε τις στιγμές της Ζωής με όλους τους αγαπημένους μας, συγγενείς, φίλους και γνωστούς!..
Και πάνω απ’ όλα να «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ» με μια γλυκιά νοσταλγία του ΧΘΕΣ, με την αγάπη του ΣΗΜΕΡΑ και τον έρωτα του Αύριο!..
 Παράλληλα, από το Βήμα της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία, ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος  εδώ και είκοσι πέντε χρόνια αντίστοιχων Οργανώσεων, Ενώσεων και Φορέων, να εκφράσω :
  • τη χαρά μου που βρέθηκα ανάμεσα σε πρόσωπα που ευαισθητοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης και πασχίζουν για την … ανθρωποίηση του Ανθρώπου,
  • την απόλυτη ικανοποίησή μου και την απεριόριστη ευαρέσκειά μου, τόσο προς το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και προς όλους όσοι με περισσή αρωγή, διάθεση και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, σ’ αυτό το κάλεσμα, σ’ αυτό το αξιακό εγχείρημα!..
  • την εκτίμησή μου πως ο Καρκίνος δεν είναι… «Event» και «ροζ κορδελάκια»!…  Ο καρκίνος είναι ένας ύπουλος εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίζεται… «κατάματα» και με αισιοδοξία… Προϋποθέτει, πάνω απ’ όλα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΠΡΟΛΗΨΗ!...Και σ’ αυτό αποσκοπεί η ίδρυση και συγκρότηση του Παραστήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας στη Νέα Ιωνία !...
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Ν. Ιωνίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναλαμβάνει σημαντικές ευθύνες και καθήκοντα… Αναλαμβάνει σπουδαία, σοβαρή, επίπονη και αξιόπιστη, αλλά και αξιόλογη δουλειά σ’ αυτό το διάβα… σ’ αυτή την πορεία που επιλέξανε τα μέλη του…
Θα είμαι δίπλα τους … Θα τους ακολουθήσω στην πορεία τους … Θα πορευτώ μαζί τους Συμπορευτής … Αλλά και συμπαραστάτης και αρωγός, με όποιο τρόπο μπορώ… Γιατί πιστεύω πως όποιος θέλει, βρίσκει τρόπους, όποιος δε θέλει βρίσκει προφάσεις.   
Πιστεύω εξάλλου στην επιτυχία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αντικαρκινικής Εταιρίας… Και το πιστεύω, γιατί όλους αυτούς που το συγκροτούν, τους γνωρίζω!... Τους ξέρω πολύ καλά… Και πάνω απ’ όλα γνωρίζω πως δεν κάνουν ό, τι τους αρέσει, αλλά τους αρέσει αυτό που κάνουν!... Το πιστεύω ακράδαντα…





Δεν υπάρχουν σχόλια: