Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΒΟΥΡΚΟΣ – ΔΥΣΟΣΜΙΑ & ΟΡΓΗ

«Θ’ αγοράσουμε το σχοινί για να μας κρεμάσουν;


                                                                   


                         Υπογράφει
                                                                                   ο Γιώργος Καραχάλιος
                                                                            Δημοσιογράφος – Φιλόλογος

…«Μύλος»: Ίσως η μοναδική λέξη που θα μπορούσε να αποδώσει χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν, το τελευταίο τριήμερο, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας…
Ένα σκηνικό που σκιαγράφεται:
·        από στημένα βίντεο και τηλεφωνικές συνομιλίες διαφόρων αποχρώσεων και σκοπιμοτήτων,
·        από ένα όργιο αναπόδεικτων καταγγελιών (Χαϊκάλη γκέιτ) για δήθεν απόπειρες εξαγοράς βουλευτών με «σκοτεινά πρόσωπα» που κινούνται και δραστηριοποιούνται στο ημίφως του πολιτικού στερεώματος,
·        από τα «Pampers του ‘89» στα «τάπερ» του Χαϊκάλη (κωδικός της ΕΛΑΣ για την επιχείρηση της σύλληψης του Γ. Αποστολόπουλου),
·        από σκοτεινές συκοφαντίες και αθλιότητες, άθλια παζάρια και πολιτικά αμαρτωλά «ειδύλλια»,
·        από …«ρολόγια-κάμερες», μηχανορραφίες και άγρια παιχνίδια εξουσίας,
Με την κορυφαία, ωστόσο, διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να φαντάζει ως …reality show, αλλά και με έναν προβληματισμό και πλήθος ερωτημάτων που ταλανίζει το λαό μας με κυρίαρχη την απορία:


«Π ο ύ  π ά μ ε;»


Και τούτο, καθώς η σύγχυση και η ανασφάλεια που έχει ως αποδέκτες τους πολίτες, συμβάλλουν ακόμη περαιτέρω στην απαξίωση του πολιτικού προσωπικού και ταυτόχρονα προκαλούν μεγάλη ζημιά για την προοπτική της χώρας.


* * * * * * * * * * * * * *

Τη μόνη «αναλαμπή αισιοδοξίας» αποτέλεσε η χθεσινή συναινετική πρωθυπουργική πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου… «το καράβι να μην πέσει στα βράχια!».
Μια συναινετική πρόταση, που:
·        Στοχεύει να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα,
·        Να βαδίσει η Ελλάδα ασφαλής στην εποχή που ακολουθεί, και  ταυτόχρονα
·        «Ρίχνει τη μπάλα στο γήπεδο άλλων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσα ακολουθήσουν.
·        Μια συναινετική πρόταση που έρχεται να μας …δικαιώσει απόλυτα, όταν πρίν από πολλούς μήνες γράφαμε από τούτο εδώ το βήμα, για την αναγκαιότητα της συναίνεσης (βλέπε: άρθρα 10 Ιουλίου 2014, 23 Οκτωβρίου 2014, 25 Νοεμβρίου 2014)


«ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ!...»


·        Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αυριανής δεύτερης ψηφοφορίας και κυρίως από αυτό της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,
·        ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση που θα έχει η πρωθυπουργική πρωτοβουλία,
·        ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο μετά Κάρολο Παπούλια νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας,
·        ανεξάρτητα από τις ποικίλες εκτιμήσεις, υποθέσεις και σενάρια που διαρρέονται ένθεν κακείθεν,
·        ανεξάρτητα από πιρουέτες – «τύπου Κομανέτσι» - λεκτικά  σλάλομ και οβιδιακές μεταμορφώσεις ορισμένων του πολιτικού συστήματος ,


Ένα είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ:


Το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να σταθεί στο «ύψος των περιστάσεων» και να βάλει επιτέλους «φραγμό» στην… «ολοκληρωτική» απαξίωσή του.
Και τούτο, καθώς σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, τόσο ο λαός, όσο και ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος (και όχι μόνον), εκφράζουν την αντίθεσή τους σ’ ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

* * * * * * * * * * * * * *

Δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι θα επικρατήσει τελικά στην σκακιέρα των εξελίξεων.
Δύσκολος και δύσβατος, ταυτόχρονα, ο δρόμος για την επίτευξη συναίνεσης.
Δύσκολο να επιτευχθεί έστω μια στοιχειώδη συναίνεση, όταν η μια πλευρά διαφωνεί και η άλλη λέει «όχι σε όλα»…
Δύσκολο οι διεθνείς αγορές να χορέψουν τσάμικο, πεντοζάλη και ποντιακούς χορούς, αν προηγουμένως η Ελλάδα δε καταφέρει να …«σταθεί στα πόδια της»: πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά.
Γιατί διαφορετικά ο κάθε ελληνικός χορός μπορεί να εξελιχθεί σε… «χορό του Ζαλόγγου»…
Και όχι μόνον:
Ευκαιρία να θυμηθούμε τον Ουϊστον Τσώρτσιλ που έλεγε «αν οι Έλληνες ενωθούν, ουαί και αλοίμονον»… Και γιατί όχι – και το Λένιν που χαρακτηριστικά έλεγε: «Οι αστοί είναι τόσο ηλίθιοι, που αγοράζουν οι ίδιοι το σχοινί για να τους κρεμάσουν…».
Και κάτι πρόσφατο:
Ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένος - με παγκόσμια εμβέλεια – καθηγητής της Φυσικής Επιστήμης, Δημήτρης Νανόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξή του στη Real News και στον Κώστα Χαρδαβέλλα τόνισε: «Δε θέλω εκλογές στην παρούσα φάση. Ήθελα να δω την Αντιπολίτευση σε μια σύγκλιση, σε μια συναίνεση, γιατί διαφορετικά δε βλέπω πως θα υπάρξει σωτηρία για τη χώρα… Αν δεν υπήρχε η φαγωμάρα, είμαι βέβαιος πως με το σωστό πολιτικό σχεδιασμό, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα Μονακό.
Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως «κανείς δεν θα είχε λόγο να θέλει, αυτό τον καιρό, την εξουσία, καθώς αυτή καθ’ εαυτή η διακυβέρνηση της χώρας σηματοδοτεί και το γεγονός πως… «πρέπει ο ίδιος να βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά».
Αρκεί, (θα προσθέταμε) – βγάζοντας τα κάστανα από τη φωτιά.. να μην κάψει για μια ακόμα φορά, το λαό!...

* * * *  * * * * * * * * * *

Δεν παίρνουμε το μέρος κανενός… Ούτε της μιάς, ούτε της άλλης πλευράς!…
Εκείνο που, ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να επαναλάβουμε είναι πως απαιτείται:
·        Πολιτική σωφροσύνη
·        Υπέρβαση και στοιχειώδη εθνική συναίνεση
·        Ειλικρινείς προθέσεις και καθαρές λύσεις
Και κάτι ακόμα:
Οι σημερινοί πολιτικοί θα πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα πως «το εθνικό συμφέρον δεν το ερμηνεύουν κατά το δοκούν – αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν το ταυτίζουν με το προσωπικό τους…».
Και τελειώνουμε:
Ας μην επιβεβαιωθεί – προς Θεού – για άλλη μια φορά, η λαϊκή σοφία που διατείνεται πως: «τα λάθη είναι ανθρώπινα. Το να ρίχνεις όμως το φταίξιμο στους άλλους, αυτό είναι Πολιτική!...».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ωστόσο – θα προσθέταμε εμείς - δεν παράγεται μεταξύ Εισαγγελέων Εφετών, Κοινοβουλίου, Τηλεοπτικών Δικτύων και καλλιτεχνικής μονταζιέρας!...


Δεν υπάρχουν σχόλια: