Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ποιοι υπέγραψαν τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, το 2013...

Υπογράφει
ο Γιώργος Καραχάλιος,
Δημοσιογράφος- Φιλόλογος




Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επανέναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ, ύστερα από το "μαύρο" που έπεσε στον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα στις 11 Ιουνίου 2013, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένας αγώνας για την επαναλειτουργία του από πολίτες και πολιτικούς, φορείς και συλλογικότητες κ.ο.κ.

Ο ιστότοπος "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" και ο υπογράφων - 'όπως και αναρίθμητοι άλλοι διαδικτυακοί τόποι σχολίασαν αρνητικά το κλείσιμο της ΕΡΤ  για πολλούς και ποικίλους λόγους.


Από τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο, μέχρι σήμερα πολλά ακούστηκαν και  ειπώθηκαν για την περιπέτεια της ΕΡΤ, την αποστολή και το έργο της (θετικά και αρνητικά), καθώς και για τη σημερινή παρουσία της στο ραδιοτηλεοπτικό "σκηνικό- στερέωμα".

Εκείνο, όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το γεγονός από πότε άρχισε να γίνεται λόγος για συρρίκνωση της ΕΡΤ και "ποιοι υπέγραψαν τον ξαφνικό θάνατό της, το 2013".\

Δεν έχουμε, λοιπόν- για λόγους ενημέρωσης (και όχι μόνον) να επισυνάψουμε στη σημερινή μας παρέμβαση το κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα www.typologies.gr





Ποιοι υπέγραψαν το “ξαφνικό θάνατο” της ΕΡΤ το 2013


ΒΗΜΑ - ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΝΑΛΗΣ αντίγραφο




Οι “Τυπολογίες” αναδημοσιεύουν  σήμερα το ρεπορτάζ της  16 Ιουνίου 2013 , και ενώ το λουκέτου στην ΕΡΤ από το Σίμο Κεδίκογλου και το Γιάννη Στουρνάρα είχε ήδη μπει. Το “Παρόν”  και οι “Τυπολογίες” στάθηκαν επί δύο χρόνια δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων  ζητώντας να ανοίξει η ΕΡΤ αποκαλύπτοντας στοιχεία  για το έγκλημα σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Η επιλογή του λουκέτου στην ΕΡΤ δεν ήταν τυχαία καθώς το σχέδιο “εκτέλεσής” σχεδιάστηκε λίγο μετά την άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία. 



Το καθοριστικό βήμα για το λουκέτο στην ΕΡΤ γίνεται μόλις δύο μήνες μετά από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Οικονομικών. Με το Νόμο 3899/2010 στα τέλη του Δεκεμβρίου. Το πρώτο άρθρο προβλέπει την ένταξη της ΕΡΤ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, από το οποίο είχε εξαιρεθεί από το Θόδωρο Ρουσόπουλο το 2006. Είναι η απόφαση σκάνδαλο καθώς η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το σημαντικό στοιχείο είναι πως ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών αποκτούσε τον έλεγχο της ΕΡΤ, η οποία πλέον ως εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη “δημοσιονομικό δρόμο” της Τρόικα. Ξεκινάει νέος γύρος πιέσεων αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών σταθμών.

Η αντικατάσταση Χυτήρη από το Μόσιαλο

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αντικαθίσταται χωρίς να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που προετοίμαζε από τον καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας , Ηλία Μόσιαλο. Η παρουσία του είναι κομβική. Στις αρχές του Καλοκαιριού του 2011, ο Θόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει τις παρεμβάσεις στην ΕΡΤ και τον Αύγουστο ο Ηλίας Μόσιαλος βάζει επίσημα στο τραπέζι τη συζήτηση για πολλά μικρά και μεγάλα λουκέτα στην ΕΡΤ, με κορυφαίο εκείνο της ΕΤ1. Η προαναγγελία γίνεται από το…Σκάι!

Το Σχέδιο Νόμου για τον έλεγχο εξ αποστάσεως της ΕΡΤ

Δημιουργεί όμως και την υποδομή για τη σημερινή παρέμβαση σήμερα με το σχέδιο Νόμου που προβλέπει τον έλεγχο της ΕΡΤ, εξ αποστάσεως με …τηλεκοντρόλ. Ο εκάστοτε υπουργός ορίζει το 7μελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, με την 9ετή θητεία! Το Ε.Σ. επιλέγει στη συνέχεια το διευθύνοντα σύμβουλο με διαγωνισμό. Σε ακρόαση καλούνται οι Eric Soderquist αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΟΕ,  Πάνος Λουκάκος, πρώην εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, επί ΝΔ, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Προκόπης Δούκας, Δημήτρης Παπούλιας τέως πρόεδρος ΟΤΕ και ΔΕΗ, Άγγελος Στάγκος, τέως πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και νυν αρθρογράφος της «Καθημερινής», Τάκης Αθανασόπουλος, τέως πρόεδρος –διευθύνων σύμβολουλος ΔΕΗ, πρώην πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, μέλος του ΔΣ της «Καθημερινής». Στη διαβούλευση του Ηλία Μόσιαλου, δεν καλείται ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς διαφωνεί με τη συρρίκνωση.

Η υπογραφή Βενιζέλου στο καθεστώς «ξαφνικού θανάτου»

Τον Αύγουστο του 2011, με το Νόμο 4002/2011 που υπογράφει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- υπουργός Οικονομικών , Ε. Βενιζέλος μαζί με άλλους υπουργούς , η ΕΡΤ μαζί με άλλες ΔΕΚΟ μπαίνουν στο καθεστώς του «ξαφνικού Θανάτου». Με μια προϋπόθεση, «να επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τον Κρατικό προϋπολογισμό» Κάτι που βέβαια δεν ισχύει για την ΕΡΤ, αφού έχει έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος

Η ομάδα «ειδικών» του Π. Καψή χωρίς τους καθηγητές των ΜΜΕ

Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και υπουργός αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος , Παντελής Καψής. Ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΟΛ, και τέως διευθυντής των «Νέων» παραλαμβάνει το σχέδιο Νόμου και το συνεχίζει αναθέτοντας το στο σεβαστό καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Συγκροτείται μια νέα ομάδα με την προεδρία του, με τη συμμετοχή των Στ. Κτιστάκη, πάρεδρου του ΣτΕ, του Αλέξανδρου Οικονόμου, ειδικού επιστήμονα του ΕΣΕ της Μαρίνας Ρήγου, δημοσιογράφου και μέλος «ειδικού εργαστηριού και διδακτικού προσωπικού στο Παντειο Πανεπιστήμιο» του Γ. Τασόπουλου αναπληρωτή καθηγητή, δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Α. Τσεβά καθηγητή δικαίου των Μέσων Ενημέρωσης. Δεν μετέχει στην ομάδα ο κορυφαίος καθηγητής των ΜΜΕ στην Ελλάδα, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, ούτε ο Δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, οι οποίοι και γνωρίζουν σε βάθος το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει νωρίτερα με απόφαση του Ηλία Μόσιαλου να καταργήσει το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων που είχε ως αρμοδιότητα την χάραξη πολιτικής για τα ΜΜΕ.

Το τέλος


Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη και με απόφαση των Σ. Κεδίκογλου και Α. Παπαγεωργίου μεταφέρει το 25% του ανταποδοτικού τέλους στο ΛΑΓΗΕ, βασιζόμενοι σε νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί η μεταφορά μεγάλου τμήματος των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η μεταφορά περιουσίας (Περαία- Θεσσαλονίκης) στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2013 τροποποιείται ο νόμος 3429/2005 με την επίκληση «έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς να καταργούν φορείς. Ακολουθεί η κοινή υπουργική απόφαση των Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ την ίδια μέρα και την Τετάρτη με τροπολογία των δύο υπουργών, ανατίθεται στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, τον προερχόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ Γκίκα Μαναλη η εκκαθάριση της εταιρείας. Ο τελευταίος είχε δηλώσει πως δεν ανέλαβε την ΕΡΤ για να την κλείσει!

πηγή: www.typologies.gr (15-6-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: