Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Δίκην ριάλιτι σόου και η ημιμάθεια χτύπησε κόκκινο!...







Υπογράφει
  


                                                            ο Γιώργος Καραχάλιος
 Δημοσιογράφος – Φιλόλογος

Αναμφίβολα είναι μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη-επιτυχία. Παγκόσμιας εμβέλειας. Ενδεχομένως, και μεγαλύτερη από εκείνη της Βεργίνας που έφερε στο φως ο Μανώλης Ανδρόνικος. Η αποτίμηση θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα δείξει! Υπομονή
Μια ανασκαφή, που ωστόσο, έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο ριάλιτι σόου, σκηνοθετημένο – με άκομψο τρόπο – πάνω στη «σκηνή» του λόφου «Καστά» και με πρωταγωνιστές αρχαιολόγους, ιστορικούς, εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, κοινοβουλευτικούς πατέρες, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανταποκριτές και απεσταλμένους δημοσιογράφους, ειδήμονες και μη, και άλλους σχετικούς και άσχετους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να λύσουν το …μυστήριο.
Μια αρχαιολογική ανασκαφή – παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος – που συνεχίζεται στην Αμφίπολη και δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως «τεκμηριώνεται» στα …τηλεοπτικά παράθυρα, στις ζωντανές συνδέσεις και στα μικρόφωνα των ραδιοτηλεοπτικών θαλάμων. (Έλεος
Και μάλιστα από εκπροσώπους της κεντρικής (και όχι μόνον) πολιτικής σκηνής, που ως άλλες … Κασσάνδρες διατυπώνουν - χωρίς κανένα δισταγμό - την εκτίμησή τους για όλους και για όλα που κρύβονται μέσα στο χώμα της μακεδονικής γης.
Κι όταν ορισμένοι απ’ αυτούς δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τον Ιωνικό από το Δωρικό ρυθμό, δε γνωρίζουν τί είναι το κιονόκρανο, η ζωφόρος και τα κτερίσματα και δεν μπορούν  να ξεχωρίσουν τον ταφικό  πορόλιθο από το … μάρμαρο!



Και παρ’ όλα αυτά, σπεύδουν διαδοχικά στην Αμφίπολη, προκειμένου να αντικρίσουν κατάματα τον … τηλεοπτικό φακό και να συνδυάσουν την παρουσία τους με μια «χαρούμενη και ευχάριστη είδηση», μέσα στην καταχνιά και τη μιζέρια της τρέχουσας ειδησεογραφίας, μήπως και προσθέσουν κανένα … ψηφαλάκι στην κομματική τους φαρέτρα…  Είναι άλλωστε, της μόδας και οι … selfies ! Να μην είμαστε και εκτός κλίματος εποχής… 
Κι ύστερα, επιστρέφοντας από την Αμφίπολη, να … εναλλάσσονται από κανάλι σε κανάλι και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο, με αποκλειστικό στόχο την τηλεθέαση, την ακροαματικότητα και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας, στο «ρόλο» του… Διονύση Παπαγιαννόπουλου στο δημοφιλές τηλεοπτικό σήριαλ «Λούνα Παρκ» (1974-1981).
Και τούτο, γιατί ; Γιατί άλλα προστάζει η επικοινωνία, οι επικοινωνιολόγοι, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός και το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Όλοι έχουν την ψευδαίσθηση πως ο τάφος είναι … δικός τους (!) και σπεύδουν ως άλλη … «Πυθία» να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους μερίδιο αρωγής, συμβολής και … επιτυχίας και ενδεχομένως πολιτικά και κομματικά οφέλη.
Αντίθετα, είναι κοινά αποδεκτό πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης - με όλα όσα κρύβει μέσα του - ανήκει στην Ελλάδα, σε όλους τους Έλληνες και στην Ιστορία του τόπου μας …
Κι αν ο «στόχος» των διαδοχικών επισκέψεων ήταν και είναι να αναδειχθεί (και όχι μόνον) το μεγαλείο της Αμφίπολης στη διεθνή κοινότητα, η κοινή γνώμη δε θα είχε αντίρρηση και θα έβλεπε με καλύτερη διάθεση και από την καλύτερη οπτική γωνία μια ενδεχομένως μελλοντική κοινή επίσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.
…Μια ιδιαίτερης σημασίας συμβολική επίσκεψη που θα έστελνε ένα βαρυσήμαντο μήνυμα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, προς όλες τις κατευθύνσεις και ποικίλους αποδέκτες, με ό, τι αυτό θετικό συνεπάγεται για την οικουμενικότητα της Ελλάδας!
Κι από κοντά και όλοι οι ανταποκριτές, οι απεσταλμένοι και οι τηλεαστέρες που από..κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, εγκληματολόγοι, σεισμολόγοι, λοιμωξιολόγοι, και σε όλα τα εις (-λόγοι), πρόσφατα έχουν «αναδειχθεί» και σε αρχαιολόγοι… Αρχαιολόγοι που έχουν μεταβληθεί, σε «σεισμολόγους  του μέλλοντος…»
Κι όταν πολλοί απ΄ αυτούς δεν γνωρίζουν τί είναι: κύαθος, πρόχους, λύχνος, πινάκιο, δακτύλιος, ειδώλιο, στλεγγίδα, ταινιόσχημος λαβή, καστανέρυθρο και μελανέρυθρο χρώμα και …«εκ της οπτήσεως ερυθρό»…
Κι όταν, ειδικότερα, μια κομψευόμενη ξανθιά νεόκοπη τηλεοπτική ρεπόρτερ έφθασε να …«συνδυάσει» - στην ανταπόκρισή της – την Αμφίπολη ακόμα και με το νομπελίστα …Ελύτη(!) που από το 1996 έχει αφήσει τα εγκόσμια… Πάλι καλά που δεν έμπλεξε την Αμφίπολη και με τις γνωστές …ομώνυμες φρυγανιές!...
Και να μην ξεχάσουμε και τους συμπαθέστατους ταξιτζήδες που δε χάνουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις «εκτιμήσεις τους με τους λιγοστούς, σε καθημερινή βάση, πελάτες τους …
Ακόμη και Εταιρεία στοιχημάτων μπήκε στο … «παιχνίδι» με το ερώτημα : «ποιός είναι ο ένοικος του τάφου;» … Το πάθος του νεοέλληνα για τον τζόγο σ’ όλο του το μεγαλείο!...
**************
Προσδοκίες λοιπόν … όραμαόνειραεθνικά οφέληφιλοδοξίες … και μελλοντικές επενδύσεις στην περιοχή.
Επενδύσεις, φυσικά, όχι σαν τα ευκαιριακά… «τσαντίρια» της αρπαχτής που κάποιοι επιτήδειοι έστησαν στα πέριξ του ταφικού μνημείου … Ούτε σαν τους κτηματομεσίτες εκείνους που πήραν «αμπάριζα» τα χωράφια της Αμφίπολης και ανεβάζουν μέρα με τη μέρα τις τιμές στο … χρηματιστήριο της γης.
Ωστόσο, αυτό που απαιτείται και επιβάλλεται στην περίπτωση της Αμφίπολης, είναι η υπομονή, η σοβαρότητα, η σεμνότητα και κυρίως η υπευθυνότητα.
Κι όπως έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής μου, αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, «καμία δήλωση δε γίνεται πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή…» Φαίνεται πως οι εποχές και οι τακτικές από τότε άλλαξαν…








Άλλωστε, θυμίζουμε πως στην περίπτωση της Βεργίνας οι δηλώσεις έγιναν από τον ίδιο το Μανόλη Ανδρόνικο αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.
Κι ήταν ακριβώς εκείνη η χρονική στιγμή που– αμέσως μετά τις δηλώσεις του ανασκαφέα –ο Κων/νος Καραμανλής, οι σύν αυτώ και όλοι  οι εκπρόσωποι του τότε πολιτικού φάσματος που επισκέφθηκαν την περιοχή για να θαυμάσουν από κοντά τα ευρήματα και την ιστορία που έκρυβε ο τάφος της Βεργίνας.
Εξ άλλου, «όπου τάφος, εκεί και Ανάσταση», όπως έλεγε ο Μακάριος…Κι όμως αμέτρητοι οι τάφοι αγωνιστών στην Κύπρο που έπεσαν για τη λευτεριά και την αντίσταση… Κι Ανάσταση πουθενά!
Κάτι άλλο φαίνεται πως πρέπει να …πεθάνει πρώτα.
Αυτό το κάτι άλλο ήρθε να …εξηγήσει ο Μανόλης Ανδρόνικος, όταν βρήκε τους θησαυρούς της Βεργίνας.
«Έχουμε τάφους και …τάφους στην Ελλάδα», είχε πει ο καθηγητής. Μέσα σ΄ αυτούς – για να θυμηθούμε τον Κολοκοτρώνηπρέπει να θάψουμε τη φαγωμάρα και τη διχόνοια για να ζήσουμε και να χαρούμε την Ανάσταση αυτού του τόπου.
**************
…Σ΄ αυτή την «Ανάσταση», σ΄ αυτό το «ξαναζωντάνεμα» της Ιστορίας, που Πολιτισμού, των Παραδόσεων και της κοινής μας καταγωγής για το καλό του τόπου μας στοχεύει – ανάμεσα στα άλλα – και η συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη.

Αρκεί όλοιανεξαιρέτως όλοινα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με σεβασμό στην Ιστορία μας και στον απαράμιλλο Πολιτιστικό πλούτο μας, ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται και διανθίζεται!...       

Δεν υπάρχουν σχόλια: