Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ- ΣΥΝΟΧΗ-ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ- ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ στον καμβά ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ





Υπογράφει
ο Γιώργος Καραχάλιος
Δημοσιογράφος- Φιλόλογος





Πολλαπλά και βαρυσήμαντα μηνύματα προς την Ευρώπη και τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο έστειλε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015! Και τούτο καθώς:



  • "Ιστορικό" χαρακτηρίζεται το συντριπτικό ποσοστό του "ΟΧΙ" και κατ' επέκταση η απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ως Πρωθυπουργού.
  • "Ιστορικό" χαρακτηρίζεται και το κλείσιμο των Τραπεζών, με ο τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως για την οικονομία της χώρας που...κρέμεται σε μια κλωστή.
  • "Ιστορική" χαρακτηρίζεται εξάλλου και υποδειγματική η αποστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ο οποίος με ωριμότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα τάχθηκαν απέναντι στα διχαστικά διλήμματα και ενός ενδεχόμενου διχασμού.

Και πάνω απ όλα


  • "Ιστορική" χαρακτηρίζεται η σύσκεψη του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.




Μια σύσκεψη που οδήγησε όλους τους λογικά σκεπτόμενους Ελληνες στο αβίαστο ερώτημα:

"Δεν θα μπορούσε άραγε αυτή η συζήτηση να είχε γίνει πριν από το δημοψήφισμα - εδώ και καιρό- ακόμα και πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015? Γιατί?"


Μια σύσκεψη, ένα πολιτικό συμβούλιο, μια πολιτική αρχηγική σύναξη, που απ αυτή εδώ την ιστοσελίδα - εδώ και καιρό και κατά κόρον- προτρέπαμε "τους πολιτικούς αρχηγούς να καθήσουν σε ένα τραπέζι, στην Ηρώδου Αττικού!..." Και μάλιστα, κατ ΄επανάληψη, με τα γραφόμενά μας...αρχής γενομένης από τις 10 Ιουλίου 2014 με το σχόλιό μας "Πολιτικός Γάμος προ των Πυλών" και αργότερα στις 23 Οκτωβρίου 2014 με το άρθρο μας "Από δυό χωριά ...χωριάτες. Βρείτε τα!...". Kάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας έστω στοιχειώδους συνεννόησης, μιας έστω ελάχιστης συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων και των ηγεσιών τους για κρίσιμα ζητήματα. Και πάνω απ όλα για την αντιμετώπιση της κρίσης, του χρέους και της βιωσιμότητάς του!!!...


Ας ευχηθούμε, ωστόσο, πως η λαϊκή ρήση "Κάλλιο αργά, παρά ποτέ" να τύχει θετικών αποτελεσμάτων...


--------

"Ιστορικά", ωστόσο" χαρακτηρίζονται - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν του επίμαχου δημοψηφίσματος, όπως ενδεικτικά και συνοπτικά μπορούμε να επισημάνουμε:

  • Η εμφανής έλλειψη στοιβαρής εκπροσώπησης του "ΝΑΙ" με την αντίστοιχη έλλειψη επικοινωνιακής στρατηγικής υπέρ της πρότασης αυτής.
  • Η απροκάλυπτη παρέμβαση, με τον πλέον εκβιαστικό, απειλητικό και ψεύτικο τρόπο, των "θεσμικών τοκογλύφων", αλλά και στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο εσωτερικό της χώρας μας, προκειμένου να καθοδηγήσουν τη βούληση και την ετυμηγορία του λαού. 
  • Η μεθοδευμένη επιστράτευση στο πολιτικό προσκήνιο αλλά και παρασκήνιο όλων εκείνων των πολιτικών βρυκολάκων, των πολιτικών ζόμπυ και των κατεψυγμένων και φρεσκοκατεψυγμένων πολιτικών προσωπικοτήτων που καταχρεώσαν σαράντα χρόνια τη χώρα υπερδανειζόμενοι και ταυτόχρονα την κατέκλεψαν και την λεηλάτησαν, μετακυλύοντας το χρέος στον ελληνικό λαό. Και συνάμα να φέρουν οι ίδιοι την αποκλειστική ευθύνη για όσα βίωσαν και βιώνουν οι Ελληνες. 
  • Η απαράδεκτη παραπληροφόρηση κινδυνολογίας και η άθλια   προπαγάνδα από ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια και έντυπα τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού. 
  • Η ανεκδιήγητη και αδικαιολόγητη στάση ορισμένων  δημοσιογράφων      που έσπευσαν- χωρίς φόβο και πάθος, λυσσαλέα, άτεχνα, εμετικά και αηδιαστικά - να στηρίξουν  σε ορισμένες περιπτώσεις τις "προσωπικές " θέσεις τους. 
  • Η εμφάνιση των πρωτοσέλιδων του Σαββατοκύριακου (4-7-2015), τα οποία στην πλειονότητά τους - έπαιρναν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης επιλογής. 
  • Η δικαιολογημένη παρέμβαση της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) που με ανακοίνωσή της- την προπαραμονή του δημοψηφίσματος έκανε λόγο για "εκτροπή σε παραβατικές συμπεριφορές ορισμένων δημοσιογράφων, υποκαθιστώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα...που λειτουργώντας ως εγκάθετοι προκαλούν τη γενική αγανάκτηση..."
  • Η δικαιολογημένη παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) που ανέφερε μεταξύ άλλων "πως έγινε αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών εκ μέρους πολιτών για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης καθ όλη την εβδομάδα προ της δεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015".
  • Η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά που τα "λάθη" και το "πολιτικό πείσμα"  του χρειάστηκαν την τρίτη συντριπτική ήττα του για να ..."εξαερωθούν".
  • Η απαραίτητη μελλοντική ανανέωση και ανακατάταξη της Κεντροδεξιάς, καθώς ο τόπος πρέπει να έχει εναλλακτική λύση για το ενδεχόμενο μιας..."στραβής". Και τέλος
  • Η αναγκαστική παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη (κατ'αλλους ως "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και κατ΄'αλλους ως "ο ιδανικός αυτόχειρας...) προκειμένου οι δανειστές να καθήσουν ξανά στο τραπέζι και να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις

Και μαζί με όλα τα παραπάνω:



H ελαφρότητα, η προχειρότητα, οι αυτοσχεδιασμοί, τα ήξεις-αφήξεις, η χρονοτριβή, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ο χρόνος του δημοψηφίσματος, οι ακρότητες, οι ακροβατισμοί, οι αμφίσημες δηλώσεις, η κατά τακτά χρονικά διαστήματα σύγχυση, η "φασιστική" συμπεριφορά ορισμένων και γενικότερα τα λάθη της Κυβέρνησης και των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ...Γεγονότα που μιλούν από μόνα τους και δεν χρειάζονται ανάλυση.



-------------

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:



  • Ο Ελληνικός λαός έδωσε χθες άλλη μια ευκαιρία στην Κυβέρνηση να πάει αύριο στην Ευρώπη, έχοντας στις αποσκευές της την πρόσφατη ετυμηγορία του , προκειμένου σοβαρά και υπεύθυνα να καταθέσει τις προτάσεις της και να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές.
  • Παράλληλα, η σημερινή κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετέτρεψε ουσιαστικά- (κακά τα ψέματα)- το "ΟΧΙ" σε "ΝΑΙ"...Και τούτο, καθώς αν κάποιος μελετήσει σχολαστικά (και όχι απλά διαβάσει) το κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών, εύκολα α αντιληφθεί πως λέει: "NAI σε όλα!..."- Οπότε, γεννιέται από πολλούς το ερώτημα: "Τι χρειαζόταν άραγε το Δημοψήφισμα?
  • Τα ερωτήματα- ωστόσο- ολόκληρου του Ελληνικού λαού είναι: "Ποια είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα?"- "Τι θα γίνει στην αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής?"- "Θα οδηγηθούμε άραγε σε μια συμφωνία ή αντίθετα θα πάμε σε έξοδο?"
  • Ηδη, στην Ευρώπη, πολλές "δύσπιστες" φωνές κάνουν λόγο για έξοδο, καθώς - όπως εκτιμούν- "οι Ελληνες δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τα όσα συμφωνήσουν..."
  • Στην περίπτωση εξάλλου μιας επιθυμητής συμφωνίας (το ευχόμαστε ολόψυχα) τα μέτρα θα είναι σίγουρα επώδυνα και υφεσιακά..."Θα στάζουν αίμα!..." Αρκεί, ωστόσο, να συνοδεύονται από μια δίκαιη κατανομή, ένα αναπτυξιακό πακέτο και από μια βιωσιμότητα χρέους!...
  • Άλλωστε, (όπως ...εξελίσσονται τα πράγματα τούτες τις τελευταίες ώρες που γράφεται αυτό το κείμενο) ο φόβος είναι εύλογος και έκδηλος στην ελληνική κοινωνία που δοκιμάζει πλέον τις αντοχές της!...
Εν κατακλείδι, 


  • θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ..."το βαρέλι έχει πολλούς πάτους"...Και το κυριότερο:

"Πολιτική μαγκιά δεν είναι ό'τι ζητάς, αλλά ό'τι παίρνεις!.."



Και τούτο, θα το επιβεβαιώσει ο ...καπνός που θα βγει αύριο από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης...ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟΣ! 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: