Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

« ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ …»







                               Υπογράφει
                                                                                                                    ο Γιώργος Καραχάλιος   
                                                                                                               Δημοσιογράφος – Φιλόλογος






Ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος χαρακτηρίστηκε η Ημερίδα, που έγινε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Θέμα της Ημερίδας: «Το αρχαιολογικό έργο στη Φωκίδα (2010-2014)» με κύριο οργανωτή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.
Ήταν μια Ημερίδα, σκοπός της οποίας ήταν η παρουσίαση στο ευρύ κοινό των νέων πορισμάτων της αρχαιολογικής έρευνας και κατά συνέπεια η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για ζητήματα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά ως μοχλό πνευματικής ενδυνάμωσης, κοινωνικής εξωστρέφειας, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης.
… Ήταν μια Ημερίδα που κατέδειξε, με τον πλέον σαφέστατο τρόπο, το σοβαρό και αξιόλογο αρχαιολογικό έργο,   που έχει επιτελεστεί, την τελευταία πενταετία, στη Φωκίδα υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση και σχεδιασμό της Διευθύντριας της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Αθανασίας Ψάλτη και την αξιέπαινη συμβολή των συνεργατών της στον τομέα αυτό. 
… Μια συνεργασία που σκιαγραφείται από γνώση και εμπειρία και πάνω απ’ όλα από διάθεση, όρεξη, φαντασία, όνειρο και λογισμό.
… Μια συνεργασία και ένα θετικό αποτέλεσμα αρχαιολογικής δραστηριότητας που εκτός των άλλων καταδεικνύεται και από την πρωτιά που απέσπασε πρόσφατα το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών από πλευράς επισκεψιμότητας, με αύξηση 42,5%.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τα ΜΜΕ, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως ο μυκηναϊκός τάφος της Άμφισσας και ο εντοπισμός του αρχαίου Ιππόδρομου του Δελφικού Μαντείου.

































  



                       Παράλληλα, προβλήθηκαν για πρώτη φορά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αλλάζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Φωκίδας. Και, ταυτόχρονα, προσφέρουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, όπως:



·         η πρόσφατα ανασκαμμένη βασιλική των βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Χρισσού,
·         τα Νεώρια της Κίρρας και
·         ο καμαροσκεπής τάφος ρωμαϊκών χρόνων από τη Στρώμη, σε συσχέτιση και με τα αρχαιολογικά αντικείμενα (τάφοι – κτερίσματα) που ευρέθησαν, το 1970, στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας.




Τόσο ο τάφος της Στρώμης όσο και τα αρχαιολογικά αντικείμενα των παλαιότερων ανασκαφών του Μαυρολιθαρίου προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για το αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής και φωτίζουν άγνωστες έως σήμερα πτυχές της Ιστορίας της.
Άλλωστε, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας κ. Αθανασία Ψάλτη έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΑΣ) πρόταση-εισήγηση, προκειμένου η ευρύτερη περιοχή Μαυρολιθαρίου-Στρώμης, να κηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο (προστατευόμενη Ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για:
·         τον αμεσότερο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής,
·         την έρευνα πεδίου σύμφωνα με την παλαιότερη και νεότερη ανασκαφή και
·         την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και την τουριστική (και όχι μόνο) αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής.









 


(Εσωτερική κάτοψη του τάφου πρώιμων χρόνων. Βρέθηκε στις παρυφές του λόφου Τσούκα).



Εξάλλου, Πολιτισμός και Τουρισμός είναι δύο αλληλένδετοι τομείς και κατ’ επέκταση δύο πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας… δύο τομείς που προϋποθέτουν συνέργεια και συλλογικές δράσεις.
Ως εκ τούτου, καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική και αναγκαία η στήριξη του έργου της Αρχαιολογικής Εφορίας Φωκίδας και εκ μέρους των τοπικών φορέων τουρισμού, αλλά και των τοπικών αρχών.
Και τούτο, προκειμένου οι Δελφοί, το Δελφικό τοπίο και κατ’ επέκταση η Φωκίδα, να καταστεί σ’ έναν από του-ς πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς.
Και κάτι ακόμα :
Η Ημερίδα αυτή - εκτός από την ανάδειξη της συμβολής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων, αλλά και του αξιόλογου ρόλου της στην τοπική κοινωνία, βρέθηκε στο… επίκεντρο της επικαιρότητας και για ακόμη ένα άλλο λόγο:
Έστειλε από τους Δελφούς, από τον ομφαλό της γης, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, ένα βαρυσήμαντο – γιατί όχι – μήνυμα :
Το μήνυμα πως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της γνώσης. Η Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών. Η Ελλάδα της Ιστορίας. Η Ελλάδα του Πολιτισμού με όλες εκείνες τις διαχρονικές αξίες και ιδανικά.
Και για να ‘μαστε μέσα στο κλίμα των ημερών, μιλάμε για τις διαχρονικές εκείνες αξίες και ιδανικά που δεν τίθενται για συζήτηση σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης και δεν συνα-ποφασίζονται με καμιά κ. Λανγκάρτ, κανένα  κ. Σόϊμπλε και καμιά  κ. Άγγελα Μέρκελ…

  

















Δεν υπάρχουν σχόλια: