Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

 

Κύκλος Διαλέξεων ΑκουστικήςΗ μουσική ακουστική ασχολείται με την παραγωγή, πρόσληψη και αντίληψη της μουσικής. Τομείς της μουσικής ακουστικής είναι η φυσική των μουσικών οργάνων και της φωνής, η ακουστική χώρου και η ψυχοακουστική.
Η φωνή και τα μουσικά όργανα παράγουν ήχο. Στην μουσική ακουστική χωρίζουμε τα όργανα σε χορδόφωνα, αερόφωνα, ιδιόφωνα και κρουστά ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του ήχου. Με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής και των υπολογιστών προστέθηκε μια νέα κατηγορία οργάνων, τα  ηλεκτρόφωνα όπου ο ήχος δημιουργείται με ηλεκτρονικά κυκλώματα ή με ψηφιακές μεθόδους και εκπέμπεται από μια ηλεκτροακουστική εγκατάσταση (ενισχυτής, ηχείο).
Η ακουστική χώρου εξετάζει την μετάδοση του μουσικού ήχου προς τον ακροατή. Αλλά και η μετάδοση του ήχου προς τον ίδιο τον μουσικό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο μουσικός που δεν ακούει καλά τον εαυτό του ή τους άλλους μουσικούς δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Επίσης και στην ακουστική χώρου εισέρχεται και η ηλεκτροακουστική ενισχύοντας τον αδύναμο ήχο ή βελτιώνοντας τις συνθήκες ακουστικής χώρου.
Η ψυχοακουστική εξετάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ακροατής ή ο μουσικός τον ήχο. Προσπαθεί δηλαδή να συνδέσει τα μετρήσιμα ακουστικά μεγέθη μπροστά από το αυτί με τις αισθήσεις και τις εγκεφαλικές διεργασίες του ακροατή. Σε αυτόν τον τομέα της μουσικής ακουστικής υπεισέρχεται η φυσιολογία του αυτιού και του εγκεφάλου.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Η ανάλυση της μουσικής με τα εργαλεία της φυσικής είναι αναγκαία ή χάνουμε έτσι την ουσία της μουσικής αίσθησης; Όποια και αν είναι η απάντηση (ίσως είναι πιο εύκολο να απαντήσουμε μετά από τις διαλέξεις του Κύκλου Μουσικής Ακουστικής), η ανάλυση της μουσικής με τα εργαλεία της φυσικής και της φυσιολογίας είναι μια σπάνια ευκαιρία συνάντησης της τέχνης με την φυσική επιστήμη, από την οποία τουλάχιστον οι επιστήμονες έχουν μεγάλο όφελος και πολύ πιθανά και οι μουσικοί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

3/11/2010 Εισαγωγή στη Μουσική Ακουστική Gottfried Schubert Dr.rer.nat.Dipl.Phys., Σύμβουλος Ακουστικής
17/11/2010 Φυσιολογία της ακοής Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος ΩΡΛ, Φωνίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας, Φωνιατρικής Εταιρείας
1/12/2010 Τι είναι ψυχοακουστική Γιώργος Παπαδέλης Eπ. καθηγητής ΤΜΣ, ΑΠΘ
15/12/2010 Αντίληψη του ήχου και της μουσικής (εφαρμογές) Γιάννης Ζάννος Αν. καθηγητής ΤΗ&Ε, Ιόνιο Παν/μιο
12/1/2011 Ακουστικά και μουσικά παράδοξα Ανάργυρος Δενιόζος Συνθέτης, Μουσικολόγος
26/1/2011 Αντίληψη του ήχου στον χώρο - Αμφιωτική ακουστική Ανδρέας Φλώρος Επ. καθηγητής,ΤΤΗ&Ε, Ιόνιο Παν/μιο
9/2/2011 Κλίμακες και κουρδίσματα Κώστας Μόσχος Καθ. Μουσ. Τεχνολογίας Ωδ. Αθηνών, διευθ. ΙΕΜΑ
23/2/2011 Η φωνή ως όργανο Αναστασία Γεωργάκη Επ. καθηγήτρια ΤΜΣ, ΕΠΚΑ
9/3/2011 Ακουστική εγχόρδων οργάνων Χαράλαμπος Σπυρίδης Καθηγητής ΤΜΣ, ΕΠΚΑ, διευθ. Εργ. Μ.Α.Τ.
23/3/2011 Κατασκευαστικές παράμετροι νυκτών οργάνων που επηρεάζουν την ακουστική τους Θεόφιλος Λαζάρου Κατασκευαστής εγχόρδων οργάνων
6/4/2011 Ακουστική του πιάνου Αντώνης Μαλάμης Κατασκευαστής πιάνων
4/5/2011 Ακουστική πνευστών οργάνων Gottfried Schubert Dr.rer.nat.Dipl.Phys., Σύμβουλος Ακουστικής
18/5/2011 Κατασκευαστικές παράμετροι πνευστών οργάνων που επηρεάζουν την ακουστική τους Γιώργος Παράσχος Κατασκευαστής πνευστών οργάνων
1/6/2011 Ακουστική κρουστών οργάνων Χαράλαμπος Σπυρίδης Καθηγητής ΤΜΣ, ΕΠΚΑ, διευθ. Εργ. Μ.Α.Τ.
Ο κύκλος διαλέξεων διοργανώνεται από μια παρέα ακουστικών (UAC - United Acoustical Consultants) και το ΙΕΜΑ. Συμμετέχουν καθηγητές, ερευνητές και κατασκευαστές, και απυθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την μουσική ακουστική. Μετά από κάθε διάλεξη ακολουθεί συζήτηση, που θεωρούμε ότι αποτελεί και το πιο σημαντικό στοιχείο των συναντήσεων.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στον χώρο εκδηλώσεων του ΙΕΜΑ (Αδριανού 105, Πλάκα), ανά δυο εβδομάδες, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 19.00.  Eίναι 30λεπτης έως 45λεπτης διάρκειας και το υπόλοιπο μέρος του χρόνου καλύπτεται από τη σχετική συζήτηση
http://www.iema.gr/lecturesiema/acoustics

Ινστιτούτο Θερβάντες

 Από τη Μαρία Καστανή



Από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο Κινηματογραφικός Κύκλος στο Ινστιτούτο Θερβάντες που περιλαμβάνει ταινίες,

μερικές από τις οποίες είναι ντοκυμαντέρ με θέμα τί άλλο; Μα φυσικά το φλαμένκο (Flamenco documental)! Το φλαμένκο είναι το πιο γνωστό σε όλον τον κόσμο ισπανικό μουσικό και χορευτικό είδος και αποτελεί πόλο έλξης θαυμαστών του από κάθε γωνιά της γης. Αλλά πίσω απ’ τη διεθνή φήμη, ο κόσμος του φλαμένκο στην Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα.
Αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος περιλαμβάνει 6 πρόσφατες ταινίες, μερικές από τις οποίες είναι ντοκυμαντέρ και οι υπόλοιπες κινούνται ανάμεσα στο ντοκυμαντέρ και στη μυθοπλασία. Όλες τους προσπαθούν να κάνουν γνωστό στον κόσμο το φλαμένκο κοιτώντας το από μέσα.
Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.

Ναπολέων Λαπαθιώτης - Ποιήματα (31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1888)

Ἀναμνήσεις


Τὸ κάθε τι ποὺ πέρασε, γιὰ πάντα μ᾿ ἔχει σκλάβο

κι ὅσο γυρεύεις Σήμερα, τὸ Χτὲς νὰ μ᾿ ἀφανίσεις,

τόσο σὲ ῾κεῖνο θὰ γυρνῶ καὶ τόσο δὲ θὰ παύω

νὰ ζῶ στὶς ἀναμνήσεις...



Θαρρεῖς καὶ κάτι μόνιμα, μπροστά μ᾿ εἶναι πεσμένο

καὶ κρύβοντας καὶ σβήνοντας ὁλότελα τὸ Τώρα,

μὲ κάνει νὰ μὴ χαίρουμαι καὶ μήτε νὰ προσμένω

καινούργια, τάχα, δῶρα...



Σ᾿ ὅτι ποθεῖ καὶ σ᾿ ὅτι ζεῖ, ἡ ψυχή μου μένει ξένη

κι οὔτε μπορεῖς, Φωνὴ Ζωῆς, ἀλλιῶς νὰ τὴ δονήσεις,

παρὰ θαμπὰ καὶ μακρινά, σὰ μουσικὴ ποὺ βγαίνει

μέσ᾿ ἀπ᾿ τὶς ἀναμνήσεις...



Τῆς πεθαμένης τῆς χαρᾶς, ἔχει στερέψει ἡ βρύση

κι οὔτε γυρέυει θάματα κι οὔτε προσμένει δῶρα

κι οὔτε μπορεῖ πιὰ τίποτα νὰ τὴ παρηγορήσει,

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΕΒΕΖΑ- ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Θάνατος είναι οι κάργες που χτυπιούνται


στους μαύρους τοίχους και τα κεραμίδια,

θάνατος οι γυναίκες, που αγαπιούνται

καθώς να καθαρίζουνε κρεμμύδια.



Θάνατος οι λεροί, ασήμαντοι δρόμοι

με τα λαμπρά, μεγάλα ονόματά τους,

ο ελαιώνας, γύρω η θάλασσα, κι ακόμη

ο ήλιος, θάνατος μες στους θανάτους.



Θάνατος ο αστυνόμος που διπλώνει

για να ζυγίσει μια «ελλιπή» μερίδα,

θάνατος τα ζουμπούλια στο μπαλκόνι,

κι ο δάσκαλος με την εφημερίδα.



Βάσις, Φρουρά, Εξηκονταρχία Πρεβέζης.

Την Κυριακή θ' ακούσουμε την μπάντα.

Επήρα ένα βιβλιάριο Τραπέζης

πρώτη κατάθεσις δραχμαί τριάντα.



Περπατώντας αργά στην προκυμαία,

«Υπάρχω;» λες, κ' ύστερα «δεν υπάρχεις!»

Φτάνει το πλοίο. Υψωμένη σημαία.

Ίσως έρχεται ο Κύριος Νομάρχης.



Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους

αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία...

Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,

θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.





http://karyotakis.awardspace.com/poems/last/preveza.htm

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Φτιάξτε τον δικό σας Καραγκιόζη



Το Σάββατο πάμε στο Λαύριο για να φάμε, να πιούμε και χαρούμενοι να κοιμηθούμε! Αφορμή η εκδήλωση που διοργανώνει το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου, σε συνεργασία με το Σπαθάρειο Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαυρίου Η Μικρασία. Από τις 5 το απόγευμα έως και τις 8 το βράδυ, τα παιδιά σας θα μάθουν να κατασκευάζουν τον δικό τους Καραγκιόζη, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν στον ειδικό μπερντέ με τις φιγούρες τους παρέα με την κόρη του Ευγένιου Σπαθάρη Μένια αλλά και την εγγονή του Φωτεινή. Μια πολύ καλή ευκαιρία για μονοήμερη βόλτα by the sea. Περιηγηθείτε το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, τσιμπήστε κάτι στα ψαροταβερνάκια και το απόγευμα ανεβείτε στο Πάνω Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Δηλώσεις συμμετοχής: 2292025575.

αθηνοραμα.gr

ΤΟ ΝΗΣΙ...

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Βάσω Κατράκη - Πνοή στην πέτρα

4 Νοεμβρίου 2010 – 31 Ιανουαρίου 2011



H έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένη στο έργο της Βάσως Κατράκη (1914-1988), μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες της νεοελληνικής τέχνης του β΄ μισού του 20ού αιώνα. Με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε, όπως αυτές της Αλεξάνδρειας, του Σάο Πάολο, του Τόκυο και της Λειψίας, η αναγνώρισή της κορυφώθηκε το 1966, όταν διακρίθηκε στην 33η Μπιενάλε της Βενετίας, με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας ‘Tamarind’.



Η δημιουργία της Κατράκη συνιστά μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς στο έργο της πραγματεύεται με συνέχεια και συνέπεια «τα μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής που εικονογραφεί» από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε λίθο, μια τεχνική πρωτότυπη, στην οποία αναγνωρίζεται η «απόλυτη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία» της χαράκτριας, συνδυασμένη με «οξυδερκή ελευθερία».



Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 110 αντιπροσωπευτικά έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής της πορείας: από τις πρώτες ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, και εκείνες με θέματα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, έως τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που θα ακολουθήσουν.



Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης

Μαρία Δ. Τόλη, Επιμελήτρια, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη, Αιτωλικό

Ξανά όρθιο το γλυπτό που γιόρταζε τη συντριβή των Περσών στον Μαραθώνα

«Ανάσταση» της Νίκης ύστερα από 2.500 χρόνια
Της Μαίρης Αδαµοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4601237
Είναι έτοιµη να πετάξει ξανά, 25 αιώνες µετά τη γέννησή της. Κοιτάζει τους επισκέπτες από ψηλά, καθώς το µπόι της φτάνει τα 4,68 µ. Και επιστρέφει σε µια σηµαντική στιγµή:

στην επέτειο από τα 2.500 χρόνια της µάχης, της οποίας έφερε το νικητήριο µήνυµα, εκείνης του Μαραθώνα.

Είναι η µαρµάρινη Νίκη του Καλλιµάχου, που από χθες δεσπόζει στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ακρωτηριασµένη – θύµα των Περσών που κατέλαβαν την Ακρόπολη το 480 π.Χ. – η Νίκη στέκεται για πρώτη φορά µε όλα της τα κοµµάτια πάνω σε έναν σκελετό από ανοξείδωτο χάλυβα.

Και αποκαλύπτει τον κοµβικό ρόλο του Καλλιµάχου, του ανθρώπου που µε την ψήφο του καθόρισε την απόφαση για τη µάχη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα και ουσιαστικά σηµάδεψε τον ρου της Ιστορίας.

Ο Καλλίµαχος, ένας από τους εννέα άρχοντες της Αθήνας, αρµόδιος για το στράτευµα, κλήθηκε παραµονή της µάχης µαζί µε τους δέκα στρατηγούς της πόλης να αποφασίσει για το αν και πού πρέπει οι Αθηναίοι να αντιµετωπίσουν τους Πέρσες.

Οι πέντε στρατηγοί σκέφτηκαν πώς µια πόλη θα τα βάλει µε µια αυτοκρατορία και προτιµούσαν να µην αντιδράσουν άµεσα, αλλά να περιµένουν να γεµίσει το φεγγάρι ώστε να έρθουν σε βοήθεια οι Σπαρτιάτες.

Οι άλλοι τέσσερις τάχθηκαν µε τον ενθουσιώδη Μιλτιάδη. Η ισοψηφία δεν µπορούσε να οδηγήσει σε λύση.

Ο Μιλτιάδης απευθύνεται στον Καλλίµαχο και του λέει: «Ολα κρέµονται από πάνω σου». Και ο Καλλίµαχος έριξε την ενδέκατη ψήφο υπέρ της αναµέτρησης στον Μαραθώνα.

«Ο άνθρωπος που είχε αµφισβητήσει τη σηµασία της µάχης ή πάντως τη σηµασία του χρόνου της µάχης πέθανε χωρίς καµιά αµφιβολία ότι ήταν σηµαντικό να δώσει τη ζωή του γι’ αυτήν. Και εκεί βασίζεται η δύναµη της δηµοκρατίας: ότι µια επιλογή δηµοκρατική είναι πάντα πολύ πιο ισχυρή από µια επιλογή που γεννιέται από ένα αυταρχικό καθεστώς διότι άπαξ και παρθεί εκπροσωπεί όλους. Σήµερα λοιπόν δεν αποκαλύπτουµε ένα µνηµείο ενός ακόµη ηρωικού στρατηγού αλλά µιας δηµοκρατικής διαδικασίας, µιας δηµοκρατικής ψήφου που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας», είπε κατά τα χθεσινά αποκαλυπτήρια της Νίκης ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλος Γερουλάνος.

Η συνέχεια της ιστορίας γράφεται στο πεδίο της µάχης. Εκεί όπου ο Καλλίµαχος, ηγούµενος της δεξιάς πτέρυγας του στρατεύµατος, πέφτει ηρωικά και αναδεικνύεται σε πρότυπο ανδρείας µαζί µε τους τυραννοκτόνους Αρµόδιο και Αριστογείτονα. Πρωταγωνιστεί µαζί µε τον Μιλτιάδη στην τοιχογραφία µε την απεικόνιση της Μάχης του Μαραθώνα στην Ποικίλη Στοά, στην αρχαία Αγορά. Και η Αθήνα για να τον τιµήσει στήνει πάνω στον Ιερό Βράχο τον κίονα µε τη Νίκη. Ανάθηµα που δεν πρόλαβε να µείνει για καιρό δίπλα στον Παρθενώνα, καθώς οι Πέρσες επέστρεψαν το 480 π.Χ. και κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε στην Ακρόπολη, αναγκάζοντας τους Αθηναίους µετά τη νικηφόρα ναυµαχία της Σαλαµίνας να θάψουν τα κοµµατιασµένα και καµένα γλυπτά σε λάκκους.


ΙΝFΟ
Στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Δ. Αρεοπαγίτου 15

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ AL DI MEOLA EΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ GAZARTE

 OPENING ACT

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ



O AL DI MEOLA, θεωρείται από τους πλέον χαρισματικούς κιθαρίστες των τελευταίων χρόνων στον χώρο της Jazz και όχι μόνο!

Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθαρόαιμος τζαζίστας αλλά πολύ γρήγορα διεύρυνε το πεδίο των μουσικών του επιλογών κάνοντας συνεργασίες που έχουν μείνει στην ιστορία.

Όπως το τρίο DI MEOLA /MC LAUGHLIN & DE LUCIA παγκόσμια γνωστοί ως THE GUITAR TRIO

Με σπουδές στην κλασσική κιθάρα κ επιρροές από την Salsa, το Flamenco, το Tango, και από την παραδοσιακή Βραζιλιάνικη και Αφρικάνικη μουσική, έκανε σημαντικούς πειραματισμούς που αποτυπώθηκαν στα album : The Infinite Desire, 200's The Grand Passion, 2006's Consequence of Chaos and 2008's La Melodia, Live in Milano, Cielo e terra & Sooring through a Dream.

O Al Di Meola θεωρείται ο βιρτουόζος κιθαρίστας με τις περισσότερες παγκόσμιες διακρίσεις

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

TO OXI TOU 1940

Από τη Μαρία Καστανή

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ - ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ



Νικόλο Παγκανίνι (1782-1840)

Ο Νικόλο Παγκανίνι είναι περισσότερο γνωστός σαν πολύ μεγάλος βιρτουόζος του βιολιού παρά σαν συνθέτης. Τα κομμάτια που είχε γράψει ήταν όλα προορισμένα για να καταδείξουν το τρομέρο του ταλέντο, το οποίο ήταν ασύγκριτο για τα μέτρα της εποχής εκείνης. Όντας παιδί-θαύμα, με χαρακτήρα πάρα πολύ άστατο, είχε αρκετές κακές συνήθειες και ήταν (πολύ) μποέμ. Στο τέλος της ζωής του, μετά από πολλές περιπέτειες, είχε γίνει πολύ πλούσιος και ήταν πασίγνωστος στο μουσικό κόσμο της εποχής. Η φήμη του έκανε τον Λιστ (και λιγότερο τον Σούμαν) να "σπρώξει" στα όρια τα δικά του έργα δεξιοτεχνίας, για το πιάνο αυτή τη φορά.

http://www.artissimo.gr/greek/cm_composersx/Niccolox_Paganinix.htm

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Το πείραμα - Η γιουγκοσλαβική εμπειρία και η διάλυση των Βαλκανίων»

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010, στις 20:00, ο Σύλλογος Φίλων Κομοτηνής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), το Βιβλιοπωλείο«Δημοκρίτειο» και οι Εκδόσεις «Αρμός» παρουσιάζουν το βιβλίο του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Άκη Κοσώνα με τίτλο:
«Το πείραμα - Η γιουγκοσλαβική εμπειρία
και η διάλυση των Βαλκανίων»
«Ακριβώς έντεκα χρόνια πριν, παραμονές Πάσχα βομβαρδίστηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις και αποδυναμώθηκε καθοριστικά η Σερβία, διαλύθηκε ότι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία και ανασχηματίστηκαν τα σύνορα στα Βαλκάνια για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αμερικανική επιλογή να τελειώνουν με τη Γιουγκοσλαβία και να ανοίξουν το δρόμο στην ίδρυση νέων κρατών, δημιούργησε μια νέα κουλτούρα, μια νέα αντίληψη πραγμάτων στη βαλκανική χερσόνησο : Διέλυσε οριστικά την αίσθηση των ισχυρών κρατών και επέβαλε καθεστώς εξάρτησης από τρίτες δυνάμεις σε χώρες που είτε υπήρχαν στο παρελθόν και σχημάτισαν τη Γιουγκοσλαβία, είτε δεν υπήρχαν και γεννήθηκαν τώρα.
Συγχρόνως, το όλο εγχείρημα κατέδειξε την ανυπαρξία της Ευρώπης ως ενιαίας δύναμης, ακόμα και ως συμμαχίας να κάνει κάτι την ώρα πολύ εξωευρωπαϊκές δυνάμεις δρούσαν (και στρατιωτικά) στα εδάφη της. Αυτό οδήγησε στη συμπέρασμα ότι οι χώροι δεν (αυτό)προσδιορίζονται πια τόσο γεωγραφικά, ως ενότητες, αλλά εξαρτησιακά.
Η Ελλάδα, μέρος της βαλκανικής, υπέστη άμεσα τις εξελίξεις και τις αλλαγές που προέκυψαν από τη διάλυση της γειτονικής χώρας. Συνορεύαμε με τη Γιουγκοσλαβία. Τώρα συνορεύουμε με τη «Μακεδονία».
Έως τότε είχαμε μία Αλβανία στα βορειοδυτικά μας σύνορα. Τώρα υπάρχει κι άλλη μια με το «μαξιλάρι» της «Μακεδονίας» ανάμεσά μας, το Κόσοβο».
Εισηγητές
Θεοφάνης Μαλκίδης, Λέκτορας του Δ.Π.Θ., Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Ο Άκης Κοσώνας γεννήθηκε στον Βύρωνα το 1955. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχοντας την ευθύνη των εκδόσεων. Κάνει ραδιόφωνο από το 1987, από την πρώτη μέρα ίδρυσης του «984». Μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας Κανάλι 15 για μια ελεύθερη ραδιοφωνία που ξεκίνησε το 1984 με πρωτεργάτη τον Ρούσσο Κούνδουρο και κορυφώθηκε με τη γέννηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Συνεργάστηκε με τον 984 έως το 1990, επέστρεψε το 1992-93 και η νέα περίοδος συνεργασίας ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) και Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ. Εργάστηκε ως συντάκτης Διεθνών στη «Μεσημβρινή» και ως πολιτικός συντάκτης στο περιοδικό ΑΝΤΙ, την «Απογευματινή» το «Έθνος», το «Βήμα» και την «Καθημερινή».
Η εκδήκλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του βιβλιοπωλείου Δημοκρίτειο.

--



Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος
Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Κομοτηνής

Το θέατρο του ΄40 από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow


Πρόκειται για 2 90λεπτες εκπομπές που πρωτομεταδόθηκαν το 1982. Μεταδίδονται και πάλι στις 28 Οκτωβρίου 2010, στις 11.00 το πρωί. Ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Μίμης Πλέσσας αναφέρονται στο θέατρο του 1940, δίνοντας έμφαση στην πολεμική επιθεώρηση του 1940 "Μπράβο κολονέλλο". Γνωστοί ηθοποιοί αναβιώνουν για το ραδιόφωνο τα νούμερα αυτής της επιθεώρησης. Παράλληλα, ακούγονται γνωστές μελωδίες, ενώ πολλοί καλεσμένοι θυμούνται γεγονότα, παίζουν και απαγγέλουν παρλάτες και ανέκδοτα της εποχής και δίνουν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο ελληνικό θέατρο με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

ΠΟΣΟ ΛΥΠΑΜΑΙ

Έκθεση για το πολεμικό ναυτικό στους Βαλκανικούς πολέμους

Μήνυμα προς τους «γείτονες» για τη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών, αλλά και προς τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει, η οικονομική κρίση, να επηρεάσει «το φρόνημα και την εθνική ενότητα μας», έστειλε εγκαινιάζοντας την έκθεση «Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» στο Πολεμικό Μουσείο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η απαισιοδοξία, η μιζέρια και η ηττοπάθεια, που δυστυχώς κυριαρχούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν το φρόνημα μας, την εθνική μας ενότητα και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να εισχωρήσουν στο πεδίο της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής. Διότι δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε οικονομικές δυσκολίες, από τη διατήρηση της υπερηφάνειας μας, της εθνικής μας ταυτότητας και της εθνικής μας ενότητας» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι «πάγια θέση της χώρας μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μια ακόμη φορά στους γείτονες μας, το μήνυμα πώς μόνο ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, μόνο ο σεβασμός των κοινών ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟικών πρακτικών και στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, προς όφελος όλων των λαών».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον υπουργό, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ τιμήθηκε από τον κ. Βενιζέλο ο συλλέκτης Αλέξανδρος Χαϊτογλου για την πολύτιμη συνδρομή του στη διοργάνωση της. Προηγήθηκε η προβολή δεκαπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ για τη δράση του πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Η δράση του πολεμικού ναυτικού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και κυρίαρχα όπλα του το θωρηκτό «Αβέρωφ» με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τις φρεγάτες «Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρρά», μολονότι αριθμητικά μικρότερο από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναδείχθηκε νικητής σε δύο ναυμαχίες, στα ανοιχτά των Δαρδανελλίων (Ναυμαχία Έλλης στις 3.12.1912 και στη Ναυμαχία της Λήμνου στις 5.1.1913) και κατάφερε να καταγράψει τρεις παγκόσμιες πρωτιές στη στρατιωτική ιστορία.

Η πρώτη ήταν η διάνυση του υποβρυχίου «ΔΕΛΦΙΝ», των 1100 μιλίων που το χώριζαν από το πεδίο των ναυμαχιών, με συνεχή πλόα, πριν ακόμη το πλήρωμα του προλάβει να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στη Γαλλία. Η δεύτερη παγκόσμια πρωτιά αφορά τον αποτυχημένο τορπιλισμό του τουρκικού πολεμικού «Μετζιτιέ» από το ίδιο υποβρύχιο την 9η Δεκεμβρίου 1912. Η ρουκέτα διαβρώθηκε από τα νερά, άλλαξε πορεία και βυθίστηκε χωρίς να προκαλέσει ζημίες στο τουρκικό πλοίο. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που επιχειρείτο τορπιλισμός από υποβρύχιο στα στρατιωτικά χρονικά.

Τέλος, η υπερπτήση του υδροπλάνου «Ναυτίλος» στις 24.1.1913 πάνω από τη θέση «Ναγαρά» του Ελλησπόντου, όπου βρισκόταν το ορμητήριο του τουρκικού στόλου με πλήρωμα τον λοχαγό Μουτούση και τον σημαιοφόρο Μωραϊτίνη, προς υποβοήθηση των ναυτικών δυνάμεων, ήταν η πρώτη συνδυασμένη αεροναυτική επιχείρηση της πολεμικής ιστορίας.

Ξεχωριστή ωστόσο θέση στη συνείδηση ιδιαίτερα των Θεσσαλονικέων, καθώς συνδέεται με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η επέτειος της οποίας γιορτάζεται αύριο, διατηρεί το πολεμικό επίτευγμα της καταβύθισης της θωρακισμένης κορβέτας «Φετχί Μπουλέντ», που ήταν προσαραγμένη στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης, κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου Νο 11 κατάφερε να πλησιάσει στον όρμο του «Καράμπουρνου» και να το βυθίσει τη νύχτα της 18ης προς 19η Οκτωβρίου 1912. Η καταβύθιση του «Φετχί Μπουλέντ» θεωρήθηκε καλός «οιωνός» για την μάχη των Γιαννιτσών, που ξεκινούσε την επομένη ημέρα και που οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

Νίκου Καζαντζάκη, αποφθέγματα (+ 26 Οκτ 1957)

Αδερφοφάδες


Αλίμονο σε όποιον ζει στην έρημο και θυμάται του κόσμου.



Από τα καλά κερδεμένα παίρνει ο διάολος τα μισά - από τα κακά κερδεμένα, παίρνει και το νοικοκύρη.



Βίγλα αψηλή στα φρένα μας η μνήμη. Προμηθέας Λυόμενος.



Δεν υπάρχουν ιδέες - υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες - κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τους κουβαλάει.



Ε κακομοίρη άνθρωπε», είπε δυνατά, «μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!»



Ελευτεριά θα πει να μάχεσαι στη γης χωρίς ελπίδα! Οδύσσεια



Ερχόμαστε απο μία σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μία σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευθύς ως γεννηθούμε, αρχίζει και η επιστροφή, ταυτόχρονα το ξεκίνημα και ο γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι' αυτό πολλοί διαλάλησαν. Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.



Θεός θα πει να κυνηγάς θεό στον αδειανόν αγέρα! Οδύσσεια.



Η καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες - φύσηξε, Χριστέ μου, να γίνουν πεταλούδες!



Η λευτεριά δεν έχει σκοπό. Μήτε βρίσκεται στη γης ετούτη - στη γης ετούτη βρίσκεται μονάχα ο αγώνας για τη λευτεριά.



Αγωνιζόμαστε για τα άφταστα, και γι' αυτό ο άνθρωπος έπαψε να είναι ζώο.



Η προσευχή σήμερα λέγεται πράξη. Να ασκητεύεις σήμερα θα πει: να ζεις με τους ανθρώπους και να ανεβαίνεις κάθε μέρα, κάθε μέρα και όχι μονάχα τη Μεγάλη Παρασκευή με το Χριστό στο Γολγοθά. Και να σταυρώνεσαι.



Ιερέας θα πει να μη φοβάσαι τους ανθρώπους.



Καλή 'ναι η δικαιοσύνη, μα για τους αγγέλους - ο άνθρωπος ο κακομοίρης δεν αντέχει, θέλει έλεος... Μπας και βρίσκεται στον πάτο της Κόλασης, Κύριε, η πόρτα της Παράδεισος;



Μπορεί το λοιπόν ο άνθρωπος να ξεπεράσει τον άνθρωπο;» αναρωτιόταν ο παπα-Γιάνναρος. «Μπορεί, μπορεί», αποκρίνουνταν ο ίδιος, «μα μονάχα για μια ώρα, για δυο ώρες, μπορεί και για μια μέρα ολάκερη, μα φτάνει - αυτό θα πει Πυρκαγιά Θεού που οι απλοί άνθρωποι το λένε Παράδεισο».



Ο αληθινός Χριστός περπατάει και αγωνίζεται μαζί με τους ανθρώπους.



Ολάνθιστος γκρεμός της γυναικός το σώμα. Νικηφόρος Φωκάς.



Ό,τι εμείς οι άνθρωποι λέμε πόλεμο για την πίστη και την πατρίδα, τα κοράκια το λένε φαγοπότι - και ότι εμείς λέμε ήρωα, τα κοράκια το λένε νόστιμο κρέας.



Πιο δυνατή η ψυχή από την ανάγκη, και δε συχωρνάει!



Πυροβάτης είναι κάθε άγιος - πυροβάτης και κάθε τίμιος άνθρωπος στην Κόλαση ετούτη που την λένε ζωή.



Σίγουρα, είναι η ψυχή από την πυρκαγιά του Θεού μια σπίθα και κάθεται μέσα στα άχερα τα κρέατα και τους βάζει φωτιά.



Στον κόσμο τούτον» συλλογίζουνταν, «θά 'σαι αρνί ή λύκος - αν είσαι αρνί σε τρων - αν είσαι λύκος τρως. Θεέ μου, δεν υπάρχει ένα τρίτο ζώο, καλύτερο, δυνατότερο»; Και μια φωνή μέσα του του αποκρίνουνταν: «υπάρχει, υπάρχει, παπα-Γιάνναρε, κάνε υπομονή. Τώρα και χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε να φτάσει, να γίνει άνθρωπος - δεν έφτασε ακόμα. Βιάζεσαι; Ο Θεός δε βιάζεται παπα-Γιάνναρε.»



Τι άσφαλτα, πρωτοπέφτει και φυτεύεται έτσι ο Λόγος του Θεού μέσα στην κοιλιά κι αγάλια ανεβαίνει και πιάνει την καρδιά και το νου του ανθρώπου!



Τι θα πει λεύτερος; Αυτός που δεν φοβάται το θάνατο.



Τίποτα γενναίο δεν μπορεί ο άνθρωπος να κάμει στον κόσμο, αν δεν υποτάξει τη ζωή του σ' έναν Αφέντη ανώτερό του.







Αναφορά στον Γκρέκο

Ο δημιουργός παλεύει με ουσία σκληρή, αόρατη, ανώτερη του, κι ο πιο μεγάλος νικητής βγαίνει νικημένος. Για πάντα το πιο βαθύ μας μυστικό, το μόνο που άξιζε να ειπωθεί, μένει ανείπωτο. Δεν υποτάσεται ποτέ αυτό στο υλικό περίγραμμα της τέχνης. Πλαντούμε στην κάθε λέξη, βλέπουμε ένα δέντρο ανθισμένο, έναν ήρωα, μια γυναίκα, το άστρο της αυγής και φωνάζουμε: Αχ! και τίποτ' άλλο δεν μπορεί να χωρέσει τη χαρά μας. Όταν το Αχ! αυτό θελήσουμε, αναλύοντάς το να το μεταδώσουμε στους ανθρώπους, να το σώσουμε απο την ίδια μας τη φθορά, πως εξευτελίζεται σε λόγια αδιάντροπα, βαμμένα γεμάτα αέρα και φαντασία!...







Χωρίς πηγές





Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, ειμαι λεύτερος.



Η ομορφιά δεν έχει έλεος. Δεν την κοιτάζεις, αυτή σε θωρεί και δε συγχωρεί...



Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.



Ζούμε μόνοι,πεθαίνουμε μόνοι,το ενδιάμεσο φωτεινό σημείο το λέμε ζωή.



ΠΗΓΗ- wikipedia

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7







 

ΕΧΕΤΕ ΒΡΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ....





ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΣΟ (22/10/1881)

Count Basie: Η μεγάλη και διάσημη ορχήστρα της τζαζ στην Ελλάδα

Από τη Μαρία Καστανή

Η πιο μεγάλη και διάσημη ορχήστρα της τζαζ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και μαέστρου Bill Hughes και τη συμμετοχή κορυφαίων
μουσικών  αναμένεται να ενθουσιάσει τους φίλους της τζαζ μουσικής.

Με 17 βραβεία Grammy, 2 Grammy Hall of Fame Awards και 9 Downbeat Readers and Critics Poll Awards, η ιστορική ορχήστρα που φέρει το όνομα του Count Basie, του θρύλου της τζαζ και ίσως του πιο επιδραστικού μουσικού στην ιστορία της τζαζ μουσικής  εμφανίζεται στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του 22o Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ και στις 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Εγκαινιάζεται η Πινακοθήκη του Δ. Αθηναίων στο Μεταξουργείο

 Από τη Μαρία Καστανή
 
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 19.30 ο θα εγκαινιαστει η λειτουργία του Μεταξουργείου με την έκθεση των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Λόγια της πλώρης - Ανδρέας Καρκαβίτσας

Τα «Λόγια της πλώρης», η πιο γνωστή συλλογή διηγημάτων του Καρκαβίτσα, είναι σύντομες ιστορίες που στηρίζονται σε αφηγήσεις ναυτικών που άκουσε ο συγγραφέας στα ταξίδια του. Η θάλασσα με τις χαρές και τις λύπες της, τους πόθους και τους καημούς της είναι η παντοτινή αγάπη των ναυτικών. Είναι το στοιχείο με το οποίο παλεύουν σκληρά οι θαλασσινοί για να τα βγάλουν πέρα. Και όπως είναι φυσικό, στον αγώνα αυτό άλλοτε νικούν και άλλοτε βγαίνουν ηττημένοι.


Με ποιητική διάθεση και ζωντανές περιγραφές, ο Καρκαβίτσας υπερβαίνει την ηθογραφική καταγραφή, ταυτίζεται με τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, συνδέεται με τα βιώματα, τις προλήψεις, τις παραδόσεις, τη σκληρή ζωή και τις αγωνίες τους. Στα διηγήματα υπάρχουν πολλά στοιχεία λαϊκού πολιτισμού, όμως η αντιμετώπιση των συνθηκών της ζωής είναι κριτική και εστιάζει στα διάφορα προβλήματα: αμάθεια, εξαθλίωση, εκμετάλλευση, δυσχερής θέση της γυναίκας κ.ά.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΟΜΑΡΑ

Βεράντα με θέα

 Συζητώντας για ποίηση με τη Μιράντα Ποτηριάδου

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Τομαράς


Νέα Σμύρνη. Αρχές Οκτώβρη. 
Σε υπέργειο κήπο με ροδιές, υβίσκους, γιασεμιά, νυχτολούλουδα και τούγιες πίνουμε καφέ. Βραδιάζει. Τη συνάντηση αυτή τη σχεδίαζα καιρό. Χάνομαι για μια στιγμή κοιτάζοντας τον Υμηττό απέναντι, πόσο θα τον κτίσουν ακόμα τη ρωτάω, με κοιτάζει ήρεμα καπνίζοντας και συνέρχομαι.


Πώς γεννιέται το ποίημα;
Απρόσμενα. Μια στιγμή σκοτεινή ή φωτεινή, αδιάφορο, καρφώνεται σαν βέλος στο ηλιακό πλέγμα και εγγράφεται ανεξίτηλα. Η μεταγραφή της συνήθως καθυστερεί, χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει κι η ανάκλησή της φέρνει ωδίνες και τη λύτρωση.

Και το θέμα του ποιήματος πώς προκύπτει;
Συνειδητά ή όχι τα πάθη και οι εμμονές μας χαρτογραφούν τον ποιητικό μας τόπο.

Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που σας απασχολούν;
Υπάρχουν σχέσεις και έννοιες που με αφορούν, εικόνες που με κυνηγούν, λέξεις, επιρρήματα και ρήματα συχνά που με οδηγούν, αλλά στην ποίηση, εγώ τουλάχιστον, δεν αποφασίζω εκ των προτέρων ότι απόψε, για παράδειγμα, θα γράψω ένα ερωτικό ποίημα. Κι έπειτα η καθημερινότητα είναι αμείλικτη, παρεμβάλλεται στη διάθεση όπως το φως στη ζωγραφική και μεταλλάσει τον πυρήνα της γραφής.

Ποιους αναγνωρίζετε ως "δασκάλους" σας;
Τα πουλιά και το φως, τον έρωτα και τα σκοτάδια, το θαλασσινό αγέρι. Κι έπειτα η ποίηση δεν διδάσκεται. Είναι ιαματική, παρηγορητική, τη μοιράζεσαι κατά περίσταση και εμπνέει.

Ποιοι ποιητές λοιπόν σας έχουν εμπνεύσει;
Αρκετοί. Έλληνες κυρίως, γιατί την ποίηση τη βιώνεις πιο στέρεα στη γλώσσα σου, μερικοί ξένοι από το πρωτότυπο και κάποιοι μεταφρασμένοι. Ξεκίνησα με Καρυωτάκη, απογειώθηκα με Καβάφη και Εμπειρίκο, αγάπησα τον Καββαδία, τον Ελύτη και τον Γκάτσο. Κι ακόμα τους Χικμέτ, Νερούδα, Ρεμπώ, Λόρκα.
Κάθε ποιητής είναι ένας κόσμος ολόκληρος, με δική του γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό, σημειολογία και πάθη.
Στην Ελλάδα η ποίηση, για λόγους αδιευκρίνιστους, ανέκαθεν ευδοκιμούσε. Και σήμερα συνεχίζουν νέοι και παλιότεροι ποιητές να εκδίδουν συλλογές.

Όταν γράφετε σε ποιους απευθύνεστε;
Αυτό είναι ένα ζήτημα. Πολύ νέα γύρευα έναν παραλήπτη, φανταστικό, μυθικό ή και πραγματικό. Με τον καιρό η ανάγκη αυτή υποχώρησε και απλώθηκα. Κατά μια έννοια ελευθερώθηκα. Γράφω σε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο, αποδεχόμενη ότι η ποίηση είναι μια μοναχική ιστορία με αβέβαιη έκβαση και άγνωστους συνοδοιπόρους. Και αντλώ χαρά τη στιγμή που ολοκληρώνω το ποίημα, την ενότητα ή τη συλλογή.

Πολυάριθμοι ποιητές εκδίδονται, τα βιβλία τους όμως, αν εξαιρέσουμε δυο τρεις μεγάλους, δεν συγκαταλέγονται στα ευπώλητα. Συχνά μάλιστα πωλούνται μόνο λίγες δεκάδες αντίτυπα. Πώς εξηγείται αυτή η αναντιστοιχία;
Εξηγείται με όρους αγοράς. Οι εκδότες είναι κατ' αρχήν απρόθυμοι να εκδώσουν νέους κυρίως ποιητές γνωρίζοντας το περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Οι εφημερίδες από την πλευρά τους δεν αφιερώνουν συνήθως ούτε μονόστηλο για μια ποιητική συλλογή.
Εξηγείται ωστόσο κι από τη χαμηλή στάθμη της παιδείας. Η προσέγγιση της γλώσσας στα σχολεία και της ποίησης ειδικότερα είναι αποκαρδιωτική.

Πώς και πόσο επηρεάζεται η ποίηση από την πολιτική;
Πολλοί έχουν την άποψη ότι ο ποιητής ζει στον κόσμο του και του αναγνωρίζουν την πρόθεση να παρέμβει στα κοινά μόνον όταν υπηρετεί τη λεγόμενη στρατευμένη ποίηση.
Η αλήθεια είναι πολύ πιο πεζή. Ο ποιητής υφίσταται τα δεινά της εξουσίας όπως ο κάθε πολίτης και παλεύει με τους δαίμονές του όπως όλοι μας.
Προσωπικά με συγκινεί η ποίηση που επιχειρεί να εκφράσει το άρρητο, ακολουθεί υπέργειες ή υπόγειες διαδρομές και υπαινίσσεται χωρίς να διαδηλώνει.

Πόσο μάταιη είναι η ποίηση σήμερα;
Αναφέρεστε προφανώς στην κρίση που ζούμε που είναι όμως κατ' αρχήν κρίση αξιών και δευτερευόντως οικονομική. Έχω δύο απαντήσεις.
Η πρώτη αφορά τους εν δυνάμει αναγνώστες. Πιστεύω πως τα πιο όμορφα στη ζωή είναι τα μάταια, όσα δεν αποτιμώνται σε χρήμα και περιφρονούν το χρόνο.
Η δεύτερη αφορά τους ομότεχνους και την έχει εκφράσει δυναμικά ο Καρυωτάκης:
"Τα πράγματα μας διώχνουνε κι η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε."

Αυτό σημαίνει ίσως ότι συνεχίζετε να γράφετε;
Ναι κι όταν αυτό δεν συμβαίνει περιπλανιέμαι στο έργο αγαπημένων ποιητών αναζητώντας το νήμα και το νόημα της ζωής.


Την καληνύχτισα με τη μυρωδιά του νυχτολούλουδου να μου καίει τα ρουθούνια και ένα απροσδιόριστο αίσθημα ότι είχαν μείνει αναπάντητα ερωτήματα. Γυρνώντας σπίτι φύλαξα στο συρτάρι του γραφείου το μαγνητοφωνάκι και βάλθηκα να ξεφυλλίζω τις συλλογές της. Στάθηκα στο τελευταίο δίστιχο από το ποίημα "Γείωση" :  "Η ποίηση δεν δίνει απαντήσεις /  Η αυγή δεν θέλει παρακάλια". 

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ 23/10/1925-15/6/1994

«Δεν είναι το τραγούδι μου απλοϊκό κι ευχάριστο σαν το τενεκεδένιο σήμα μιας πολιτικής παράταξης ή ενός αθλητικού συλλόγου. Δεν κολακεύει τις συνήθειές σας ούτε και διασκεδάζει την αμηχανία σας, την οικογενειακή σας πλήξη ή την ερωτική σας ανεπάρκεια. Δεν είναι το τραγούδι μου μονόφωνη αρτηρία ούτε μια πολυφωνική και λαϊκή υστερία. Είναι μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο μ' απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες...».




http://tvxs.gr/news

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ

Έκθεση για το Άγιο Όρος

Η μακρόχρονη σχέση του ερευνητή Παύλου Μυλωνά, του πρώτου και μεγαλύτερου μέχρι στιγμής μελετητή του Αγίου Όρους, με τη μοναστική κοινότητα, αποτυπώνεται σε μια σειρά φωτογραφιών και σχεδίων, που εκτίθενται, από αύριο και μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, στον εκθεσιακό χώρο της «Αγιορειτικής Εστίας».




Μέσα από αναρίθμητες επισκέψεις και αυτοψίες, ο Παύλος Μυλωνάς δημιούργησε ένα «πολύτιμο αρχείο, που περιλαμβάνει έναν ωκεανό πληροφοριών», όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φαίδων Χατζηαντωνίου, αρχιτέκτονας μηχανικός του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και επιμελητής της έκθεσης, με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από τα αρχεία του Παύλου Μυλωνά».



Φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις μοναστηριών, αεροφωτογραφίες, σημειώσεις και χάρτες μεγάλης σημασίας παρουσιάζουν στον επισκέπτη στοιχεία για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, αλλά και για την καθημερινότητα των μοναχών.



«Το αρχείο υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αρχιτεκτονική καταγραφή, καθώς μέσα από το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε για πέντε δεκαετίες αναδύεται και μια ανθρωπολογική διάσταση του τόπου. Στα σημειωματάριά του βρίσκουμε, εξάλλου, σημειώσεις από συζητήσεις του με μοναχούς για την καθημερινότητα, την Τέχνη και τη φύση», επισημαίνει ο κ. Χατζηαντωνίου.



«Είναι εντυπωσιακή η πλήρης καταγραφή του Αγίου Όρους. Στο αρχείο περιλαμβάνονται ακόμα και αποτυπώσεις ασκηταριών, που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές», συμπληρώνει ο προϊστάμενος της «Αγιορειτικής Εστίας» και συνεπιμελητής της έκθεσης, Αναστάσιος Ντούρος.



Στα αρχεία που θα εκτεθούν περιλαμβάνονται αντίγραφα ανέκδοτου υλικού (σχέδια, κατόψεις και γκραβούρες) από τις επισκέψεις δύο Ρώσων περιηγητών, του επισκόπου Πορφυρίου Ουσπένσκι και του στρατηγού Πέτρου Σεβαστιάνοφ στο Άγιο Όρος, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που προσέγγισαν το 19ο αιώνα το Άγιο Όρος με αρχιτεκτονικό μάτι. Το υλικό συγκέντρωσε ο Παύλος Μυλωνάς μετά τις δύσκολες έρευνές του στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.





Κείμενο: Μ. Κουζινοπούλου





ΑΠΕ - ΜΠΕ

Dany Brillant

Από τη Μαρία Καστανή

Ο γοητευτικός Γάλλος περφόρμερ στην πρώτη του ολοκληρωμένη εμφάνιση στην Ελλάδα




Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Είσοδος 14 - 90 ευρώ01.11.2010 έως 02.11.2010



1 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Μέγαρο
 
Η ατμόσφαιρα της jazz της δεκαετίας του ΄50, αλλά και η μαγεία των ρυθμών salsa, mambo και swing, αποτελούν τον τέλειο συγκερασμό μεταξύ του ερωτικού-αισθησιακού στυλ του Dany Brillant και των ξέφρενων χορευτικών ρυθμών της Κούβας και του Πουέρτο Ρίκο!




Εμπνευσμένος από τα είδωλά του, Frank Sinatra, Yves Montand, Michel Legrand, αλλά και από τη γοητεία της μουσικής της Λατινικής Αμερικής, έχει συνθέσει ένα μοναδικό θέαμα χαράς και ενέργειας και για το πιο απρόθυμο κοινό.



«Η salsa είναι ο ρυθμός της ζωής που φέρνει την ευτυχία στον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά για την τελευταία του δουλειά, με τίτλο Puerto Rico. Και συμπληρώνει... «Όταν πηγαίνω σε ένα κλαμπ στην Λατινική Αμερική, βλέπω ανθρώπους, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και προσκαλεί ο ένας τον άλλον να χορέψουν. Δεν έχουν την ίδια ηλικία, ούτε την ίδια κουλτούρα και όμως μοιράζονται μια στιγμή ευτυχίας!»



Mετά την ολοκλήρωση του τελευταίου του δίσκου στο τέλος του 2009, ο Dany Brillant βρίσκεται σε μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και η Ελλάδα.



Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα, Τηλ: 302107282333, http://www.megaron.gr



Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

25ης Μαρτίου & Παραλία, 54646 Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310895800, http://www.tch.gr/

Jazz, blues και soul με την Yvette Jarvis

Από τη Μαρία Καστανή


Η Yvette Jarvis τραγουδά και εντυπωσιάζει όχι μόνο με το ταλέντο της αλλά και με τη σοβαρή ερμηνευτική της προσέγγιση σε αυτό που γενικά καθορίζουμε ως «μαύρη μουσική». Πρόκειται για μια ερμηνεύτρια με βαθιά γνώση και ξεχωριστή αγάπη γι’ αυτό που κάνει και την οποία θα απολαύσουμε την Τρίτη 26/10/2010 και την Παρασκευή 5/11/2010 στη Μουσική Σκηνή Αυλαία.
Μαζί της εξαιρετικοί μουσικοί, καθιερωμένοι στη jazz, blues, soul, gospel, funk, latin σκηνή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα επανεκτελέσουν κομμάτια της παλιάς καλής εποχής της jazz των 40’s και 50’s, της Motown, συνεχίζοντας με R&B και funk, φτάνοντας στη Neo Soul.
Μια διαδρομή που θα ολοκληρωθεί σε τρεις εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Αυλαία. Το κουαρτέτο χαρακτηρίζεται ηχητικά ως ένα ακουστικό σχήμα, αλλά την ίδια στιγμή πολυδιάστατο με δυναμικό εύρος ρυθμού και αισθητικής ενώ μέσα από τις ερμηνείες της Yvette αντικατοπτρίζεται η σαγηνευτική ομορφιά μιας απλής μελωδίας και η άγρια γοητεία του ρυθμού.


Γιώργος Μπουζιάνης, έλληνας εξπρεσσιονιστής ζωγράφος. ( + 22 Οκτωβρίου 1959)

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ - «Ο ΣΟΠΕΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ»

20 Οκτωβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2010
στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σειρά ακουστικών, οπτικών και έντυπων ντοκουμέντων, και πίνακες με θέμα το έργο του Σοπέν και τη ζωή του στο Παρίσι θα εκτίθενται από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται μέσω κομπιούτερ στο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος.



Η Έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Έτους Σοπέν, για τον εορτασμό 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και αποτελεί δημιουργία της Cité de la Musique του Παρισιού και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.



Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Για ομαδικές επισκέψεις σχολείων και άλλες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεσθε στο 210.72.82.553 και στην ιστοσελίδα library@megaron.gr.



Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 16.45

Τετάρτη: 10:00 – 19:00








Πληροφορίες για το Δελτίο Τύπου αυτό

210 72 82 750

Σεμινάριο ντοκιμαντέρ

Πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνει η ΕΡΤ σε νέους παραγωγούς, σκηνοθέτες και δημοσιογράφους, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες των σεμιναρίων για την ανάπτυξη ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του STORY DOC 2010.

Οι αιτήσεις με συνημμένο βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στην ΕΡΤ, στο.e-mail: internationalcoproductions@ert.gr.




Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής συμμετοχών και προτάσεων, είναι η Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010.

O Sonny Rollins στο Παλλάς

Από τη Μαρία Καστανή
Ο Sonny Rollins είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή θρύλος της jazz! Ο σαξοφωνίστας- μύθος, ο κολοσσός του σαξοφώνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο …






συμπλήρωσε τα 80 χρόνια ζωής! Ο μοναδικός σύγχρονος καλλιτέχνης των John Coltrane, Art Blakey, Miles Davis και Max Roach, που εξακολουθεί να φωτίζει με την παρουσία του τη διεθνή μουσική σκηνή, ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στην ηλικία των 14 ετών.



Ο Rollins ήταν εκεί όταν βασίλευαν ο Charlie Parker, o J. J. Johnson, o Bud Powell, o Miles Davis και ο Thelonious Monk, έπαιζε στα σχήματα και τους δίσκους τους και σήμερα βρίσκεται στο πάνθεον της τζαζ μαζί τους! Μια πολυκύμαντη καριέρα στη μουσική που αναδείχτηκε μέσα από ζηλευτές ηχογραφήσεις, σημαντικές συνεργασίες και αμέτρητες συνθέσεις που σημάδεψαν γενιές νέων μουσικών.

Το μεγάλο «ταξίδι» των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην Ασία

Το μεγάλο "ταξίδι" των έργων του Νίκου Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο, με "όχημα" τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), συνεχίζεται με εκδηλώσεις σε χώρες της Ασίας, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

Από σήμερα, έως και τις 20 Οκτωβρίου, στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, στη μεγάλη έκθεση, με τίτλο "Great Persons of the Past with us", θα παρουσιαστεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που επελέγη ως πνευματική προσωπικότητα παγκόσμιας σημασίας.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του "World Forum of Spiritual Culture", που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος του Καζακστάν.

Στις εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίες, αφίσες, αποσπάσματα έργων, ο Καζαντζάκης θα έχει τη δική του ξεχωριστή θέση, μεταξύ πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Γκάντι, ο Κομφούκιος, ο Τολστόι, αλλά και ο εθνικός ποιητής του Καζακστάν, Abay.

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, συνδράμουν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η ΔΕΦΝΚ.

Λίγα λόγια για τη ΔΕΦΝΚ

Από τις 14 Δεκεμβρίου 1988, οπότε ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Ελένη Καζαντζάκη, το Γιώργο Στασινάκη και το Γιώργο Ανεμογιάννη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μετράει σήμερα περισσότερα από 4.000 μέλη, σε 107 χώρες, σε κάθε γωνιά της γης.

Εκατοντάδες συνέδρια, ημερίδες και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνθέτουν το έργο της Εταιρείας, που προωθεί με συνέπεια το έργο του Ν. Καζαντζάκη και σε πολλά πανεπιστήμια της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών να στραφούν στη μελέτη του έργου του μεγάλου στοχαστή.

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ 21/10/1907-31/10/1985



Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΟΣΑ Η ΑΓΑΠΗ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ...

Γιώργος Πολίτης


Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ 20/10/20-13/2/05

“Ώστε μεταχειρίζεται δύο ονόματα αυτός ο κύριος!”


Η Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ θυμάται το διάλογο που είχε με τον Παττακό, στην προσπάθειά της να πετύχει την αποφυλάκιση του Κοσμά Πολίτη:



-Και τι θέλεις και ήρθες;

-Κύριε Παττακέ, σήμερα το πρωί η αστυνομία του Ψυχικού συνέλαβε τον μεγαλύτερο Έλληνα πεζογράφο – που σίγουρα γνωρίζετε! – τον Κοσμά Πολίτη, γέροντα, καρδιακό, που την ημέρα του πραξικοπήματος…

-Της Επαναστάσεως (με διακόπτει με χτύπημα στο γραφείο με το χέρι).

Συνεχίζω:

-…βρήκε τη γυναίκα του νεκρή. Τώρα είναι θεομόναχος και άρρωστος. Κύριε Υπουργέ – πρώτη φορά τον προσφωνώ έτσι – αν δεν θέλετε να ξεσηκώσετε την παγκόσμιο γνώμη εναντίον σας για έναν συγγραφέα που θεωρείται και μελλοντικό Νόμπελ, πρέπει να διατάξετε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος. Η καρδιά του κρέμεται από μια κλωστή. Αν πεθάνει θα θεωρηθείτε εσείς υπεύθυνοι για το θάνατό του. Για το καλό σας μιλώ.

Καινούριο χτύπημα του χεριού στο τραπέζι. Απευθύνεται στον υπασπιστή, τον κύριο Ντότσικα. “Πείτε σ’ αυτούς που τον πιάσαν πως δεν θέλω να ξεβρακώνουν τους γέρους. Τηλεφωνείστε αμέσως στο Ψυχικό για να μάθετε τους λόγους για τους οποίους κατηγορείται”.

Η απάντηση έρχεται αμέσως. Τους είναι άγνωστο το όνομα του Κοσμά Πολίτη. Αναπηδάω, ζητάω συγγνώμη, εγώ έπρεπε να το έχω σκεφθεί, το πραγματικό όνομα του συγγραφέα είναι Πάρις Τεβελούδης.

Παττακός: -Αχαχούχα, ώστε μεταχειρίζεται δύο ονόματα αυτός ο κύριος!

Εγώ: -Φυσικά, ο Πάρις Τεβελούδης ήταν Διευθυντής Τραπέζης, ο κοινωνικός του τίτλος δεν του επέτρεπε να είναι και συγγραφεύς. Έτσι πήρε το ψευδώνυμο Κοσμάς Πολίτης, που πολλοί διατείνονται πως το διάλεξε επίτηδες γιατί το έργο του είναι κοσμοπολίτικο.

-Ώστε έτσι; Κοσμοπολίτης; Και σένα πώς είπες πως σε λένε;

Είπα το όνομά μου κι από μέσα μου έτρεμα. Τώρα λέω θ’ αφήσουν τον Πολίτη και θα μπαγλαρώσουν εμένα.

-Άιντε, πήγαινε, η Επανάστασις σέβεται τους γερόντους, θα κάνουμε τα δέοντα. Και απευθυνόμενος στον υπασπιστή του: Κάνε ό,τι πρέπει.

(…)

Τον συνάντησα μπροστά στην πόρτα του περιβολιού τους. Ήρεμος, αλλά γερασμένος ξαφνικά, με κείνη την κρυφή ειρωνική του διάθεση πάντα, μου είπε χαμογελαστά: “Μόνο εσύ μπορούσες να ρίξεις τη χούντα και να με ελευθερώσεις”. Σκωπτικά αυτό και λυπημένα όσο η ψυχή του: “Αλλά ποιαν έννοια έχει η προσωρινή ελευθερία ενός ατόμου όταν χάνεται η έννοια της ελευθερίας;”. Ξέρω από τότε πως την περίμενε κάθε μέρα και δεν αξιώθηκε να δει το πέσιμο της χούντας.



ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ ΜΙΛΛΙΕΞ (από κείμενό της στο περιοδικό Η ΛΕΞΗ τ. 63-64, Απρίλης – Μάης 1987)

http://logomnimon.wordpress.com/%CF%84-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CE%BE/

Ένα καινοτόμο συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό στο Ίδρυμα Ωνάση

Από τη Μαρία Καστανή
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, με 35 χρόνια ενεργούς δράσης και παρουσίας στον χώρο του πολιτισμού, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο Οι Διάλογοι των Αθηνών, επιχειρώντας μια καινοτόμο και συνθετική προσέγγιση στον ελληνικό πολιτισμό. Τo συνέδριο θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010.



Οι Διάλογοι των Αθηνών διοργανώνονται σε συνεργασία με την Accademia dei Lincei, την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Institut de France, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο Stanford και την Ακαδημία Αθηνών.



Με άξονα τη διαχρονική αντιμετώπιση και τη διεπιστημονικότητα, το συνέδριο συγκεντρώνει στην Αθήνα κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες και διανοητές από όλο τον κόσμο για να αποπειραθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «έχει το παρελθόν μέλλον;» και να διερευνήσουν κατά πόσο η ελληνική κληρονομιά και σκέψη, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.





Ο προβληματισμός που εγείρει το συνέδριο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη φυσιογνωμία και το στίγμα του Ιδρύματος Ωνάση, ενός ζωντανού πολιτιστικού πυρήνα που συμμετέχει ενεργά στο σύγχρονο γίγνεσθαι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εμπειρίες και γνώσεις του παρελθόντος.



Διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους των κλασικών σπουδών, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής, των θετικών επιστημών, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης θα συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν σε έξι ευρείες θεματικές ενότητες:



Έκθεση για το λαϊκό τραγούδι με σπάνια ντοκουμέντα

Μοναδικά στοιχεία και ντοκουμέντα από τους δημιουργούς, τους ερμηνευτές, τους μουσικούς κι όλους τους ανθρώπους του λαϊκού τραγουδιού, όπως αυτοί έχουν παρελάσει μέσα από τις σελίδες του περιοδικού "Λαϊκό Τραγούδι", όλα αυτά τα χρόνια της κυκλοφορίας του, παρουσιάζει έκθεση, που φιλοξενείται στο Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα.




Η έκθεση διοργανώνεται από το "Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη", στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, που έχουν ως στόχο την προβολή κι ανάδειξη δράσεων, ενεργειών και προσώπων, που προωθούν το λαϊκό μας πολιτισμό.



Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν ο εκδότης και δημοσιογράφος, Γιώργος Κοντογιάννης και ο συνεργάτης του περιοδικού, φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού, Θεόφιλος Αναστασίου.



Το περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι" εκδίδεται από τον Οκτώβριο του 2002, στην Αθήνα, με μοναδικό αντικείμενο την παρουσίαση θεμάτων από το παραδοσιακό μας τραγούδι (δημοτικό, ρεμπέτικο, λαϊκό).



Στη συντακτική του ομάδα μετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, ερευνητές και συλλέκτες. Εκδότης είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης.



Το περιοδικό έχει παρουσιάσει, μέχρι σήμερα, αναλυτικές και πλήρεις δισκογραφίες για τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, καθώς και σπάνια ντοκουμέντα για γνωστές κι άγνωστες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πήγασος - Ο μύθος του φτερωτού αλόγου (από το Ελληνικό Αρχείο)

O ΙΠΠOΣ μυθοποιήθηκε νωρίς, κι αυτό όχι μόνον χάρη στα φυσικά του χαρίσματα, αλλά και στην ανεκτίμητη πρακτική προσφορά του στον άνθρωπο. Xάρη στον ίππο έγιναν κατορθωτές οι μεγάλες μετακινήσεις λαών από τη Mέση ανατολή, τη νότια Pωσία και τον Kαύκασο στον ελλαδικό χώρο και τη Δ. Eυρώπη, κατά την τρίτη χιλιετία. Mέσα σε άμαξες που τις έσερναν άλογα, ή καβάλα σ' αυτά, κατόρθωναν οι μετανάστες να διανύουν τεράστιες αποστάσεις. αλλά και στις πολεμικές επιχειρήσεις ο ρόλος του ίππου υπήρξε αποφασιστικός: ακόμα και οι πιο εμπειροπόλεμοι λαοί αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εισβολείς που πολεμούσαν έφιπποι ή πάνω σε ιππήλατα άρματα.




Δικαιολογημένα πολλοί μελετητές της ιστορίας του πολιτισμού υποστήριξαν ότι στις ράχες των ίππων γράφηκε η ιστορία της ανθρωπότητας. απόηχο της πανάρχαιας και κοσμοϊστορικής υπεροχής του ίππου έναντι των άλλων ζώων που εξημέρωσε ο άνθρωπος αποτελεί και το γεγονός ότι σήμερα η ωστική δύναμη των μηχανών υπολογίζεται σε ιπποδύναμη (HP=horse power). Διόλου παράξενο, λοιπόν, που από νωρίς αποδόθηκαν στο άλογο υπερφυσικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους πολυάριθμους μύθους που αναφέρονται στο άλογο, ξεχωρίζει ο μύθος του φτερωτού ίππου, του Πήγασου.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος Πολίτης



Ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα έργα μου. Ιδιαίτερα με γοητεύει ο τρόπος με τον οποίο αφήνει το σημάδι του τόσο στη φύση, όσο και σε διάφορα αντικείμενα…



Αντικείμενα ως επί το πλείστον αδιάφορα, συνηθισμένα, κοινά και υποτιμημένα από τους πολλούς αποτελούν πηγή έμπνευσης, προκαλώντας έτσι το συναίσθημα, καθώς αποπνέουν ηρεμία και μελαγχολία ταυτόχρονα μέσα στην ατμοσφαιρική ερημία τους




  Ο Γιώργος Πολίτης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.




Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ).



Είναι μέλος (signature member) των ενώσεων: Royal Institute of Painters in Watercolours (RI, Αγγλία), American Watercolor Society (AWS, ΗΠΑ), Institut des Arts Figuratifs (Καναδάς), National Acrylic Painters Association (Αγγλία), Hilliard Society (Αγγλία) και Arizona Watercolor Association (ΗΠΑ).



Εργάζεται με διάφορα μέσα, προτιμά πάντως την υδατογραφία και τα ακρυλικά, καθώς επιδιώκει μέσα από τη διαφάνεια των μέσων αυτών να απεικονίσει το μεσογειακό φως... Είναι επίσης γνωστός για τις μινιατούρες του.



Ο Γ. Πολίτης έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Λονδίνο, με σημαντικότερες τις εκθέσεις: «Αγιορείτικα ΙΙΙ» (στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Θησαυροί του Αγίου Όρους» στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας – Θεσσαλονίκη 97), «Images from Mt. Athos» (Λονδίνο 2001, Gallery 47), αναδρομική έκθεση στο Hellenic Centre (Λονδίνο 2002) και έκθεση στο Γενή Τζαμί (Δημήτρια 2006, Θεσσαλονίκη).



Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία) και έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως τα “Best Watercolor” (ASMA 2000), “Architectural Painting Award” (CPA 2000) και “President’s Award” (AWA 2001), Award of Excellence (AWA 2007) και πρόσφατα (Οκτώβριος 2009) με το American Frames Award στη Διεθνή Έκθεση της North East Watercolor Society (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση “Royal Scorpion” της Arizona Watercolor Association και ανήκει στην Honor Society της AWA.



Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει επιδείξεις ζωγραφικής (painting demonstrations) στο Chicoutimi, Quebec (Διεθνή Συμπόσια 2004, 2007, 2009) καθώς και στις Mall Galleries, Λονδίνο (στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της RI, Απρίλιος 2008).



Επίσης έχουν δημοσιευτεί άρθρα και εργασίες του σε διάφορα περιοδικά τέχνης, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.